2010-02-21

Snöskottning på hög nivå

Ifall det undgått någon kan jag tala om att det var snöoväder i Eskilstuna igår, typ snöstorm och det snöade från alla håll och kanter. Idag kan man väl säga att det är lugnet efter stormen, ingen direkt vind, solen skiner och snön gnistrar i den omkring minus elvagradiga kylan. Snöplogarna kör för fullt runtomkring i stan, men tyvärr inte på min balkong. För första gången i hela mitt liv har jag fått lov att skotta bort snö från balkongen. Snö har jag skottat förut naturligtvis, jag är ju uppväxt i villa, så snöskottning är inget nytt. Men under de år jag bott i stan och haft balkong har jag aldrig tidigare behövt leka snöröjare. En ny upplevelse idag med andra ord.
Higgins gick ut och inspekterade balkongen när jag öppnade dörren, och han såg rätt häpen ut att det var så mycket snö, och även inne på gården. Han stod länge och tittade åt alla håll och kanter innan han gick in. Balkongen ligger relativt skyddad från väder och vind, jag bor på mittenvåningen och har alltså en balkong ovanför mig, och de har fått skotta flera gånger redan den här vintern. Uppe i högra hörnet, bakom Higgins ligger det nästan ingen snö alls, bara ett tunt puderlager, men åt vänster längs med räcket tornade snön upp sig.
Jag har som sagt aldrig skottat snö från min balkong tidigare, och som stadsbo i hyreslägenhet, något jag varit i 24 år, har jag inte direkt någon snöskottningsutrustning att skryta med. Men, man tager vad man haver! En sopskyffel och en hink som visade sig ha en spricka i botten men det var ju inte vatten jag skulle flytta på. För flytta snö var väl det jag gjorde egentligen, jag var nämligen tvungen att bära in den och lägga den i badkaret. Sopskyffeln verkade lite för osäker att kasta iväg snön med, och om jag skulle kasta bort snön från balkongen skulle jag ju dels få lov att kasta över balkongräcket, men jag skulle inte kunna kasta snön rakt ner. Då hamnar den ju på grannens altan, och det är ju inte speciellt schysst. Eftersom altanen dessutom är ungefär 1,5 meter bredare än min balkong och sen kommer det en skottad gång på gården hade det betytt att jag skulle kasta snö drygt två meter och det tror jag inte varit en bra övning för ryggen. Återstod alltså att bära in snön till badkaret.

Så här blev slutresultatet efter mitt snöflyttande. Då hade jag gått fram och tillbaka mellan balkongen och badrummet jag vet inte hur många gånger. Första vändan var jag ordentlig och klev ur kängorna på en matta jag lagt innanför balkongdörren, jag var ju tvungen att gå genom hela köket och en bit genom hallen för att komma till badrummet. Jag insåg att det där med att ta av sig kängorna var överkurs, det var bara krångligt att kliva i dem igen så istället sparkade jag dem så rena från snö jag kunde mot väggen varje gång jag gick in, och så stod jag och stampade en stund på mattan jag lagt innanför dörren. Det blev förstås ändå en del snö som hamnade på golvet i lägenheten men strunt samma. Jag ska ändå dammsuga och torka golvet om en stund. I början av mitt snöflyttande var jag också lite överambitiös och använde skyffeln att lägga ner snö i hinken med. Efter ett antal vändor med hinken insåg jag att det ju faktiskt skulle gå snabbare att göra precis som när man fyller en hink med vatten från ett kar, ösa direkt med den.

Att jag inte rensade balkongen helt från snö beror på att det blev fullt i badkaret, jag har helt enkelt ingen mer plats att lägga snö på. Jag är i alla fall glad att jag har ett matchande duschdraperi till all snö, det är pingviner i ett snölandskap på det! Nu undrar jag mest hur lång tid det kommer att ta innan snön smälter? Tänk om jag inte kan duscha mer på hela vintern?!
Higgins verkar tycka jag har blivit komplett galen som burit in en massa snö, men samtidigt kanske lite glad. När han ser att badkaret är fullt med snö fattar han att jag ju inte kan stoppa ner honom där och ge honom ett bad, något han inte alls gillar.

14 kommentarer:

Bibbi sa...

Får man fråga varför du tog in snön och inte bara sopa den lilla snön det var der på marken???? Det var ju inga ängder direkt....;P

Wannabe sa...

vad du tar hänsyn! jag hade nog inte ens kommit på idén att ta in snön, ev hade jag hällt varmvatten på alltihop för att bli av med det.. (och sen hade det fryst på så klart) :-)

Yvonne L sa...

Bibbi: Nä, ett helt badkar med snö är ju egentligen inte så mycket, men det är grannarna under som äger persikoträden där domherren satt igår. Jag tänker att jag borde hålla mig väl med dem även i framtiden... :D

Wannabe: Det fanns liksom inget annat val än att ta in snön, jag tror inte man får kasta ner den till grannarna. Då skulle de nog inte komma ut på sin altan förrän till midsommar i och med att det ovanför mig bor ytterligare en granne. För att få bort snön med varmvatten - för att sen få en egen privat skridskobana - hade jag behövt en slang från kranen vid diskhon... ;0)

egoinasmamma.nu sa...

Hahahaha! Om du låter snön bara ligga tar det väl så lång tid innan den töar att du sänker temperaturen med flera grader i lägenheten? Det är inte riktigt så illa här hos mig som tur är.

Synnøve. sa...

Så mycket snö du burit in och lagt i badkaret.
Här har vi tur ju. Bara sopa ner på gräsmattan.

Förstår Higgins förundran.
Klart han kan bada. Snöbada hehe.
Kramen.

Jenny sa...

Läskigt, du får köra hårtorken mot snön så den inte fastnar där... ;)
Jo vi var ute en kvart idag, ungefär. Vad tvungna att handla mat så jag stack ut nosen då på vägen, stannade till vid Mälarstranden och titta på solskenet som speglades i snön... :) Imorgon gör vi E-tuna. Begravningsdags. Ska bli intressant och se hur mycket jag hostar sönder minnesmässan... :P

mille sa...

Men himmel vad du är flitig.
Vi bor ju överst och har inget tak, vilket betyder att det säkert är 40-50 cm snö där nu... men ingen gör ett försök att ta bort det. Kan ju bero på att vi inte har något badkar?
Men vid närmare eftertanke så kanske jag bara ska kasta in det i duschhörnan och fylla hela badrummet, någongång lär det väl rinna ner i brunnen ;-)

Yvonne L sa...

egoinasmamma: Om jag låtit den ligga hade jag haft is till midsommardrinken! ;0)

Synnøve: Jag hade ju som sagt inte så stort val med snön, hade jag låtit den ligga hade jag inte kunnat gå ut på balkongen förrän i augusti. Om Higgins ska ta snöbad vill han helst göra det ute! :D

Jenny: Jag körde varmvattendusch mot snön, hade aldrig funkat annars insåg jag.
Hoppas din hosta håller sig lugn under ceremonin imorgon, jag ska tänka på dig och skicka icke-hostnings-vibbar! :0)

Mille: Antar att ni inte kan kasta ner snön heller. Duschen är ju ett alternativ, men jag rekommenderar i så fall varmvatten på snön, annars smälter den aldrig.

Anonym sa...

Vilka roliga bilder. Tack du fick mig att skratta.
Nu håller vi väl tummarna för att det inte kommer någon mer snö på ett tag, eller hur?

Yvonne L sa...

Renathe: Jag tyckte det var lika bra att dokumentera det hela för att muntra upp fler än mina grannar! Dessutom kunde jag inte låta bli att se det komiska i det hela när jag höll på. Men nu tycker jag verkligen det får räcka med snö.

Lotten Bergman sa...

Wohoooo, hurra, pukor och trumpeter! Jag har aldrig förut sett ett badkar fullt med snö!

Jag är så lycklig.

Yvonne L sa...

Lotten: Jag visste väl att någon skulle bli lycklig av att se det!

Gun sa...

Hahaha, vad roligt det ser ut i badkaret! Nu var du riktigt snäll mot grannarna tycker jag. Själva brukar vi kasta fimpar på grannens altan. Nej då, utan det var dotterns kompisar som råkade tappa en burk med fimpar en gång, av misstag såklart. Vi var nyinflyttade och det var oerhört pinsamt. De förlät oss efter en bukett tulpaner. :D

Yvonne L sa...

Gun: Jag tycker det är lite fånigt att kasta snö ner på grannarna efter att ha kastat ner skiftnycklar och taggiga växtdelar till dem. :D Eller rättare sagt var det väl så att jag tappade skiftnyckeln när jag skulle sätta upp hållarna till balkonglådorna, och den taggiga växtdelen bara flög iväg av sig själv när jag trodde jag var trädgårdsmästare.