2010-02-18

Smuggelhundar - nej tack

Om folk kunde lära sig hur man ska göra när man köper hund skulle man slippa läsa sånt här. Man köper inte en valp utan ordentlig dokumentation, man stämmer inte träff med en valpsäljare på parkeringen vid Obs eller på en tågstation. Såna valpar är oftast insmugglade i landet och då har man ingen som helst aning om ifall valparna blivit vaccinerade eller ens veterinärbesiktigade. I det här fallet försökte några idioter smuggla in sex valpar i ett bildäck och eftersom valparna helt saknade dokumentation togs beslut om avlivning.

8 kommentarer:

mille sa...

Blir så förbannad!!
Kan vi inte vaccineras oss mot korkade människor!!
Hur kan man gå och köpa en valp på torget?
Tror de verkligen att allt är som det ska då? Tror de att de får en frisk, stabil hund?
Svaren är NEJ.. under dessa veckor fr födsel till leverans så är valpens liv en katastrof, vilket troligtvis kommer att visa sig senare. Har man tur är den frisk, men å andra sidan så förstår nog inte dessa människor det heller.
Korkade!!
Förlåt nu hävde jag ur mig allt och lite till. Ska nog skriv en lite insändare hos mig också, så att vi förmedlar hur viktigt det är med sunda uppfödare.
Ha de gott :)

Yvonne L sa...

Mille: Visst vore det bra med ett sånt vaccin! Jag fattar inte hur folk kan köpa valpar de inte vet något om. Dessutom betalar de ofta flera tusen mer än för en valp från en ordentlig uppfödare. Såg en dokumentär för några år sen om några som köpt valpar på så vis. En brud köpte först en valp som dog. Sen köpte hon en till. Som också dog efter tusentals kronor i veterinärkostnader!

mille sa...

Jag såg också den dokumentären.
Tror faktiskt att djurrättsorganisationer, SKK, brukshundsklubbar mfl ska sammarbeta i ärendet och informera om detta.
Såg på nyheterna i veckan, där de gick ut med att Mårdhundar är på ingång och att de bör avlivas. D har sjukdomar och annat från Finland och Ryssland.I Finland har de funnits i urminnes tider, och finnarna har inga problem och är inte sjukare än oss, så det går jag inte på. Men att inte informera om alla hundar som illegalt kommer in från sjukdomsdrabbade områden, det gör mig väldigt förvånad?
Jordbruksverken är en kufisk konstitution??

Yvonne L sa...

Mille: Det finns hur konstiga människor som helst, och frågan är väl om det spelar någon roll hur mycket information som ges. Når den de personer som är så korkade att de köper valpar på så vis?

Jag såg också det där om mårdhundarna och vet inte hur jag ska ställa mig där. De finns ju inte naturligt i vår fauna, och kan på så vis förstöra för andra djurarter. De kan väl också föra in rabies i landet, och det vill vi ju inte ha. Sen kan den väl vara bärare av dvärgbandmask, och den kan ju smitta genom att man äter färska bär man plockar i naturen. Svårt fall...

Jenny sa...

Det är så sorgligt, vad har de stackars hundarna gjort för att förtjäna att bli insmugglade och sedan avlivade eftersom de _kanske_ bar på något virus... :(

Yvonne L sa...

Jenny: Visst är det tragiskt. Tyvärr är väl avlivning enda alternativet när de väl smugglats hit, de kan ju inte skickas tillbaka, och att göra alla tester för ev sjukdomar kostar nog alltför mycket. Då skulle det ju även bli karantänkostnader tills man fått svaren.

Synnøve. sa...

I den här världen är det pengar som styr. Inte sundt förnuft eller tankar på djurens bästa.
Sorgligt men sant.

Yvonne L sa...

Synnöve: Det sorgliga är ju också att ofta betalar folk överpriser för insmugglade hundar.