2010-03-29

Mer majonnäs till folket!

Jag vet inte vad Mille har emot att göra majonnäs på 20 liter olja, hon ville ha ett mer lätthanterligt recept enligt en kommentar jag fick?? Majonnäsrecept kan man nog lätt hitta "varsomhelst" på nätet, men jag gjorde en plättlätt variant med hjälp av mixerstaven:

Ingredienser:
  • 1 ägg
  • 2-2,5 dl olja, välj en neutral variant typ rapsolja
  • 1 msk citronsaft eller ättika eller vinäger
  • salt och peppar efter smak
Ha i alla ingredienser i den ordning de är uppskrivna i lämplig bunke, exempelvis den du eventuellt fick på köpet när du skaffade din mixerstav. Sätt mixerstaven mot botten av bunken och sätt igång den. När man ser att oljan börjar tjockna till så kan man börja röra mixerstaven. Själva mixningen tog typ 15-20 sekunder, sen hade jag min majonnäs. Hur mycket salt och peppar det ska vara är ju svårt att säga, jag hade i lite när jag mixade allt, och sen smakade jag av när den var färdig. Jag hade även i curry som smaksättare.

Man kan ju också ha i senap, vitlök, chili eller vad man nu kan tycka passar i en majonnäs. Vaniljsocker och kanel kanske man ska undvika, men känner man att det är något man vill prova så ska man självklart göra det. Bjud bara inte mig på det!

Man kan ju också göra majonnäsen "finare" genom att bara använda äggulor - två stycken istället för ett helt ägg - och så kan man göra den på ett långsammare vis. Antingen genom att vispa för hand eller med en elvisp. Då måste man hälla i oljan droppvis samtidigt som man vispar, annars går inte majonnäsen ihop.

Inga kommentarer: