2010-03-11

"Karin Larsson och blommorna i Sundborn" av Christina Högardh-Ihr


En liten biografi om Karin Larsson och hennes liv i Sundborn. Karin var alltså gift med konstnären Carl Larsson och hon och deras barn finns ofta porträtterade i hans målningar. Även deras hem är ju välkänt genom målningarna. 

Karin studerade också till konstnär, 1877 antogs hon till Konstakademien på något som kallades Fruntimmersavdelningen. Hon tog sin examen 1882 och strax efteråt reste hon som så många andra konststudenter till Paris där hon studerade på en privat konstskola. Under sommaren reste studenterna till Grez där det fanns en konstkoloni. Det var under tiden i Grez som hon träffade Carl Larsson, och sommaren 1883 gifte de sig i Stockholm. Deras första barn föds ytterligare ett år senare, 1884 och vid det laget har Karin i princip gett upp sin egen karriär som konstnär. 

Sin kreativitet ger hon aldrig upp, som framgår av boken så lägger hon den på hemmet istället. Dels genom broderier och annat handarbete, men också mycket genom sitt odlande av blommor och andra växter. Carl Larsson verkar också ha tagit del i en del av trädgårdens uppförande, men han ägnade sig kanske mer åt måleriet. Karin verkar också ha utnyttjat sin kreativitet i matlagning. När de till slut bosatte sig mer permanent i Sundborn så brukade hon beställa hem diverse matvaror från Stockholm, sånt som inte gick att få tag på hos de lokala handlarna. Karin verkar ha tagit intryck från alla möjliga håll i sin matlagning och jag blev lite förvånad när jag läste att hon brukade tillaga makaroner, pizza och risotto! Det hade hon tydligen lärt sig av en italiensk stuckatörs fru. 

Bokens titel hänvisar ju till blommorna i Sundborn, och det är mycket blommor i boken. Det är nästan så att jag som egentligen är totalt ointresserad av att odla blommor får lust att börja odla! Nu har jag ju svårt att komma ihåg att vattna mina stackars plantor med något sånär jämna mellanrum, så det lär ju inte bli något direkt odlande ändå. Mycket av uppgifterna i boken kommer från sparade brev, bland annat finns det över 650 brev på Uppsala universitetsbibliotek där Carl Larssons brevsamling finns, som Karin skrev till sin mamma Hilda. Citat från de breven samt brev som Karin och Carl Larsson skrivit till varandra finns lite här och var i boken. Det är en bok som går snabbt att läsa, och den är rikt illustrerad med foton och bilder från Carl Larssons konstnärsskap. 

2 kommentarer:

Wildhearts sa...

Karin gjorde otroligt vackra textiler. Jag tycker faktiskt bättre om hennes konstnärskap än om hennes makes.

Yvonne L sa...

Wildhearts: Jag visste inte så mycket alls om Karin annat än att hon faktiskt studerade till konstnär så det var jätteintressant att läsa om henne. Det var några bilder i boken på hennes textilier, och det var otroligt vilka härliga färger och kompositioner. Får nog åka till Sundborn och titta lite närmare på hela hemmet.