2009-10-03

Så dig ner - igen

Jag visade ju en bild på en sorts parkbänk vi har här i stan, och Lisa nämnde i sin kommentar att det ser ut som man lätt ramlar av den. Det gör man inte - fast jag har förstås inte provat själv, men jag har inte sett någon ramla av någon gång - eftersom själva sittytorna faktiskt är helt raka. Det är vinkeln jag tagit bilden i som gör att allt ser totalt skevt ut. Därför drog jag igår suspekta blickar till mig när jag hukandes på grusplanen i Stadsparken där det tidigare var en scen fotade bänken igen ur lite andra vinklar.

Här är en bild mer rakt framifrån, då ser man att sittytorna faktiskt är i rät vinkel.

Den undre delen av bänken är alltså helt rak, förutom på kortsidorna där det är vinklat åt var sitt håll. Gavlarna är alltså lika stora men blir vinklade åt olika håll och sen är det då själva sittytorna som då alltså spretar åt olika håll. (Den beskrivningen skulle nog inte platsa i ett inredningsmagasin...)

En bild från en lite annan vinkel, hamnar man i precis rätt vinkel ser det ut som om överdelen faktiskt är en enda bit som sitter ihop. Att lyckas med det när man har en hund med sig som vid det här laget tycker man är helt dum i huvudet som stannat på ett ställe där det absolut inte finns någonting intressant att sniffa på är nära nog omöjligt.

Stenbänkarna är alltså väldigt designade, och när det placerades såna på en gatstump som gjordes om till gågata blev det en mindre insändarstorm i lokaltidningarna. Gatstumpen de placerades på gjordes alltså om och det blev stenbeläggning och så ställdes det ut några såna här bänkar. Det visade sig att som de blivit placerade flöt de liksom in i underlaget, så människor med synskador hade svårt att urskilja dem och gick alltså rakt in i dem och slog sig eller snubblade över dem. Det klagades också på att eftersom de är av sten så kan man inte sitta där utan att få blåskatarr på vintern och bränna rumpan av sig på sommaren när solen gassar. Just köld- och brännskadorna gjordes det väl inget åt från kommunalt håll, där förväntas folk att ha lite sunt förnuft vilket jag håller med om, men jag har för mig att de gjorde något med placeringen för att underlätta. Kommer inte ihåg exakt vad, men möjligen så las det kanske någon mörkare sten i gatan eller något sånt. Eller om de kanske placerade något på var sida om bänken för att det ska synas bättre att det finns något där att se upp för.  (Får kanske ta en tur förbi där med kameran och se om jag inbillat mig att de gjorde något åt det!)

Hur är det förresten med telefonkatalogerna?

2 kommentarer:

Lisa sa...

Ja men nu ser jag ju att den ser rak och fin ut. Ingen risk att trilla av där inte (så vida man inte är på fyllan eller nått förstås ;)) Himla coola faktiskt. Man kanske skulle kunna ha såna fast i trä, så skulle det bli lite behagligare för rumpan?
Vi har faktiskt inte fått nån telefonkatalog än, så jag har ingen aning om hur dom ser ut här. Använder dom i och för sig aldrig nu för tiden utan brukar slå upp adresser och telnr på internet när det behövs. Däremot kollar jag alltid så våra egna uppgifter är rätt i katalogen. :)

Yvonne L sa...

Lisa: Jag vet ju hur bänkarna ser ut så jag reflekterade inte förräns du kommenterade att de såg hemskt sneda ut! Är man på fyllan kan man väl trilla av ungefär vad som helst! ;0) Men en sån bänk i trä och kanske inklädd sittdel kanske vore något!
Haha, jag gör likadant, kollar mina egna uppgifter och sen lägger jag undan katalogen!