2009-10-23

En man av guld - ser det i alla fall ut som

Här i trakterna har det bott hedningar. Det var ju så förr i tiden, då bodde hedningar lite här och var och så skickades det ut icke-hedningar för att sprida sina läror. Man kan ju undra vem som bestämde sånt, men det var väl likadant då som det är nu, att folk gärna ville säga åt andra vad de skulle tro och tycka.

På 1000-talet kom det i alla fall en man hit som hette Eskil. Enligt vad som sägs så var han en munk från England. Vanligtvis när jag nämner eller tänker på munkar så är det såna man äter - typ vaniljmunkar - men det här var alltså en munk från benediktinerorden. Jag tycker det är lite konstigt att han hette just Eskil. Jag har träffat många engelsmän men aldrig någon vars namn varit Eskil.

Statyn på bilden ska föreställa munken Eskil, eller biskop Eskil som det står på plaketten. Klädseln ser ju definitivt mer biskopsaktig än munkaktig ut. Det står också att han är martyr. Det var så att i juni år 1080 han begav sig till trakterna där nuvarande Strängnäs ligger, och han hade lite taskig tajming med sitt besök. Han lyckades komma precis när hedningarna höll på med någon sorts offerfest eller blot, och de blev lite sura på Eskil som kom och tyckte de skulle sluta vara hedningar. Människor genom alla tider har ju haft en viss förmåga att ta till övervåld och det var precis vad som hände här också. Hedningarna började kasta sten på Eskil tills han dog. De övriga i Eskils resesällskap fick sen släpa tillbaka Eskils kropp hit till Eskilstuna där han också begravdes, fast då hette det inte Eskilstuna utan det är just Eskil som fått ge namn åt staden. Tack vare - eller på grund av beroende på hur man ser det -att Eskil blev stenad av hedningarna så blev han utnämnd till helgon på medeltiden och är ett av Sörmlands två skyddshelgon.

6 kommentarer:

Flugan sa...

Han hade ju verkligen otur den där Eskil.

Egoinas mamma sa...

Se där! Nu lärde jag mig lite historia. Kanske islamisterna egentligen tog efter det här med att stena folk från svenskarna? (Okej, man skall kanske inte skoja om sånt.. :D)
Sv: Jepp, en sparv eller något var det och lite lustigt kändes det, jag som skulle vara så "närvarande". :D

Bibbi sa...

Stackars Eskil...:(
Rolig kuriosa i alla fall:) Har ju faktiskt varit i Eskilstuna en gång men kände inte till vart namnet kom i från. Gillar historia så det va kul. Tack!
Ha en skön kväll!

Gun sa...

Bra att du lär oss lite historia. Det var intressant.

Sv: Jag som trodde man var tvungen att uppdatera flera gånger om dagen;)

Uttan sa...

Spännande Historia om Eskil.
Roligt att få veta hade ingen aning om detta.Historia i skolan var inte kul men nu har jag börjat bli intresserad.
Eskilstuna då ska jag lägga det på minnet och glänsa med det nästa gång vi åker förbi...-vet Du varför det heter E-tuna?
Nä hä men det vet jag ;)

Trevlig Helg!
Kram!

Yvonne L sa...

Flugan: Jo, lite otur hade han nog allt.

Egoinas mamma: Det är nog sant då att man lär sig något nytt varje dat! ;0)

Bibbi: Kommer man inte från stan är man ursäktad om man inte känner till historian! ;0)

Gun: Jag kanske ska börja med någon sorts modern folkbildning! Jag tvingar folk att läsa och lära sig om sånt jag tycker är intressant! :D
Sv: Nä, uppdatera flera gånger om dagen gör man bara de dagar man har lust/inspiration och tid till det. Så gör i alla fall jag!

Uttan: Jag tyckte historia var kul redan i skolan, men jag la förstås inte allt på minnet. Bara sånt jag tyckte var extra spännande för stunden. Se nu till att åka förbi Eskilstuna så du får stila ordentligt! :D