2009-11-06

Gårdagskvällen var otroligt spännande!

Ofta lunkar ju dagarna på utan att några speciella händelser, men gårdagskvällen var vansinnigt och otroligt spännande för min del!! Nu ska ni få se bildbevis på det.

Det hela började så här, en bunke togs fram, sen en visp och sen fylldes bunken med ägg, mjölk, mjöl, lite salt och lite socker. Nu kanske de flesta av er förstår vad det var för spännande saker som inträffade.För er som kanske inte riktigt förstått vad som hände blir det kanske lite enklare när ni ser bilden ovan. Det är en gammal plättlagg som mina föräldrar hittade i källaren när de skulle flytta in till stan för drygt ett år sedan och de tyckte det var en bra idé att fråga mig om jag ville ha den. Då var laggen smutsig och man kunde se att den vid något tillfälle använts att ha ljus på. Hur den sen hamnat på en hylla ute i källaren är lite oklart, och lika oklart är det vems laggen var från början. Möjligen kan den ha varit min mormors eller kanske farmors. Det enda vi med säkerhet vet är att den är gammal. Men, gjutjärnsgrejor är bra grejor, efter noggrann rengörning och instekning och insmörjning funkar den perfekt!

Igår var första gången jag använde laggen på min nya spis, och den funkade om möjligt ännu bättre nu än tidigare. Här är första omgången, sen hade jag inte tid att fota mer just under tillagningen eftersom det är svårt att hålla kameran samtidigt som det ska gräddas plättar.


Higgins tyckte inte det var roligt när jag gräddade plättar, han tycker det är tråkigt när jag bara står vid spisen. Tror kanske han känner sig lite utanför även om han är precis bredvid, men han vill nog helst att all koncentration ska vara på honom. Tänkte att han kanske skulle bli gladare om jag tog ett kort på honom när han satt där med sin övergivna look, men då tyckte han att jag väl kunde ta upp honom istället. Därför ligger inte fokus exakt på Higgins i den här bilden, han rörde ju på sig!

Sådärja, nu var smeten slut och nästan alla plättar ligger och trängs på fatet. Jag provsmakade ju några när jag stod och gräddade, så de låg vid det här laget i min mage. Hur många plättar det blev vet jag inte, det stod i receptet att det skulle ge ca 50 plättar, men jag åt 43 stycken när jag väl satte mig och åt och det är jättemånga kvar, så kanske blev det 100 plättar. Gott var det i alla fall, och jag kan äta plättar idag också om jag vill!

8 kommentarer:

Gun sa...

Gud vilken spännande och händelserik torsdag du hade. Plättar är väldigt gott, godare än pannkaka av någon underlig anledning.

Anonym sa...

Håller med,plättar ÄR godare än pannkakor ;D

Yvonne L sa...

Gun: Visst blev du lite avundsjuk på min spännande torsdag! ;0)

Levmer: Det är jättekonstigt eftersom det är samma smet, men plättar är faktiskt godare! Kanske något man borde forska om... ;0)

Bibbi sa...

Stackars din mage.... Hoppas Higgins fick MÅNGA!
Det va ju nästan så din torsdag var mer spännande än min....

Yvonne L sa...

Bibbi: Min mage var jätteglad, och Higgins fick inte en enda plätt! :D

Lisa sa...

Åh så gott med plättar! Det är något speciellt med det, även om receptet är ungefär detsamma som till pannkakor och våfflor. Mums!

Malin B sa...

Å, ett rejält plättjärn. Det har jag också ett, jag har fått det av min svärmor som fått det av sin.
Nu när barnen är stora används det allt för sällan. Nu gav du mig inspiration!

Yvonne L sa...

Lisa: Det är jättekonstigt, jag använder exakt samma smet till pannkakor, men det smakar inte likadant!

Malin: Plättlaggar är till för att användas!!