2009-11-23

Då var det gjort!

Tandläkarbesöket jag gruvat mig för i en månad är avklarat, och det var lite snopet måste jag säga. Jag skulle vara där 14.15, och för säkerhets skull så åkte jag och klarade av min veckohandling innan tandläkaren. Tänkte att det nog inte vore så roligt att gå runt inne i affären med bedövning kvar. Man kan ju inte gå runt i affären och sluddra och dregla, då skulle jag ju aldrig kunnat åka till den butiken igen!

I alla fall, jag fick komma in till mottagningsrummet ungefär 14.20, och en tandhygienist la bedövning i vänster överkäke efter att hon förklarat hur allt skulle gå till. Hon la en bedövning på utsidan av tanden och en på insidan, mer i gomen. Sen kom tandläkaren in och förklarade lite mer, och så kollade hon att bedövningen tagit och sen fick jag gapa. Hon sa att hon skulle börja med att ta den tanden som det var hål i, om det gick att undvika skulle hon låta visdomstanden sitta kvar, och jag sa att jag gärna behöll den om det var möjligt. Jag förklarade också - precis som jag gjort för tandhygienisten - att när jag fick en visdomstand i nederkäken bortopererad uppe på tandkirurgen för några år sedan satt rötterna nere vid knäna så att de skulle få en påminnelse om att det kunde ta tid innan tanden lossnade.

Tandläkaren förklarade hela tiden vad hon gjorde och frågade om det gick bra och om jag kände något. Jag kände absolut ingenting, inte ens när hon sa att det skulle spänna lite och att hon skulle trycka på tanden. Eftersom jag inte kände något kunde jag koncentrera mig på att komma ihåg att andas, och sen hipsvips så sa tandläkaren att hon skulle sätta dit en tuss och att visdomstanden verkar kunna sitta kvar. Det var alltså färdigt! Jag var tvungen att dubbelkolla, och det var verkligen klart.

Jag fick instruktioner om att jag inte får pilla något där tanden är bortdragen, och att bedövningen kommer att släppa omkring 16-16.30 och att jag då strax innan kan ta en Alvedon. Det är viktigt att det blir en koalugation eller vad det nu hette så att tandköttet kan läka ihop, så absolut inte peta och jag får inte skölja!!! Däremot får jag dricka. Just ja, jag skulle inte få röka heller och det var ju bra eftersom jag slutade för drygt ett år sedan. (Hade ju varit jobbigt om hon sagt åt mig att "du måste börja röka"...) Så fick jag med mig några såna där tussar i en liten påse så att jag kan byta vilket jag gjort en gång. Hoppas det slutat blöda nästa gång jag går och kollar så jag slipper tugga på gasbinda resten av kvällen! Jag gick ut från tandläkarmottagningen ungefär 14.35 eller något sånt och det var bara att vandra ut. Jag går hos folktandvården och har sånt där avtal, så det här ingick i min årskostnad vilket ju också är en positiv sak med det hela. Måste säga att jag nästan är chockad över hur smidigt det gick. Nu är det bara att hoppas att jag inte får jätteont när bedövningen släpper. Jag har visserligen inte Alvedon hemma, men Ibumetin ska väl funka det också, och jag tror kanske det börjar bli dags för en dos nu.

6 kommentarer:

Gun sa...

Vad skönt! I morgon är det min tur, hoppas det går lika smidigt. Jag drog ju ut en för ett tag sen och det tog en och en halv timme, men gjorde inte alls ont. Om du får jätteont ikväll kan jag rekommendera att ta både ibumetin och alvedon. Det är jätteeffektivt och får kombineras.

Yvonne L sa...

Gun: Då håller jag tummarna för dig imorgon! När jag opererade bort en visdomstanden på tandkirurgen tog det över en timme och jag hade jätteont efteråt samt blåmärken! Det här gick nästan för enkelt. Får hoppas att jag inte får alltför ont ikväll.

Jenny sa...

Aj. :P

Men du vad bra att du slutat, kan du inte övertala min gubbe också att sluta röka?! :P

Yvonne L sa...

Jenny: Dagen efter känns det förvånansvärt bra!
Din käre make måste nog bestämma själv, hade någon sagt åt mig att sluta hade jag på pin kiv rökt ännu mer! :D

Lisa sa...

Åh vad skönt att höra att tandläkarbesöket gick över förväntan! Vet att det kan vara lite jobbigt med maten när man inte kan (eller får) äta på ena sidan av munnen. Jag har ju haft käkbensinflammation och då kunde jag bara äta rinnande mat. Så det blev mycket soppa, fil och yoghurt. Bra bantningsmetod visserligen, men inte speciellt roligt.

Yvonne L sa...

Lisa: Käkbensinflammation låter inte som det är någon höjdare! Det är ju inget fel på soppa och fil, men det kan nog bli tröttsamt om det är det enda man kan få i sig.