2009-11-02

Äta bör man annars dör man - matblogging!

I ett enpersonshushåll med hund lagas det inte så mycket mat varje dag. Det äts däremot varje dag. Den ena av oss äter smaskigt Eukanuba torrfoder två gånger om dagen, och den andra äter lagad mat på kvällen. Då kan man ju kanske undra hur det går ihop när jag nyss skrev att det inte lagas så mycket mat. Om jag då säger microvågsugn kanske ni tror att jag äter Billys piroger varje dag. Det gör jag inte heller. Faktum är att jag aldrig äter Billys piroger, och överhuvudtaget så är det sällan jag äter någon typ av köpt färdigmat. Jag kan tänka mig att äta risgrynsgröt från en sån där korv, men där går i princip gränsen.

Microvågsugnen kommer in på så sätt att jag en dag lagar jättemycket av något som jag sen fryser in i portionsförpackningar som jag sen kan värma i micron. Sen behöver jag bara fixa något tillbehör som pasta, ris, potatis, couscous eller vad som nu passar till den tilltänkta måltiden. Jag upptäckte i helgen att det är dags att fylla på i frysen, så nu har jag ägnat mig åt "storkok" efter att ha varit iväg och veckohandlat.

Köttfärs är en bra grund till mycket, och butiken jag handlar i styckar sitt kött själva och maler egen köttfärs av svenskt kött. Idag skulle jag laga köttfärssås och här är det på gång. Testar med att ha i finhackad palsternacka också, och idag hade jag morötter hemma så jag hade i riven morot också. Nu syns det inte någon morot på den här bilden eftersom jag hade i den efter att jag fotat! Men jag kan garantera, det är morot i slutresultatet. Hade även i ett par klyftor pressad vitlök.

Här har jag haft i dels Ica's finkrossade tomater med basilika och Ica's passerade ekologiska tomater som var vad som fanns i skafferiet. Jag tycker de där smaksatta krossade tomaterna är rätt så bra faktiskt just till köttfärssås och chili. Sen köpte jag för någon vecka sen den där grejen som det varit reklam om på tv, Fond du chef. Det var något erbjudande när jag var och handlade så då tyckte jag att jag skulle testa. Den var dallrig men gör säkert sitt jobb och smaksätter lite. Nu har såsen stått och puttrat i ca 40 minuter och snart ska jag dra av värmen så jag vågar gå ut med Higgins utan att behöva vara nervös för att min köttfärssås ska självantända. Sen är det bara att portionera upp i mina burkar, och jag har köttfärssås till 5-6 middagar att ställa in i frysen. Då är det inte inräknat det jag kommer att äta ikväll efter hundpromenaden.

Jag köpte ännu mer köttfärs faktiskt, så imorgon ska jag göra köttbullar att lägga in i frysen.

8 kommentarer:

Egoinas mamma sa...

Wow! Vad duktigt du är! Jag gör också mycket och har i flera dagar eller fryser in. Om du inte tycker det är för mycket jobb är det bättre att värma maten på spisen sen (då får man planera och ta ur frysen). Micron dödar upp till 80% av vitaminerna i maten..
Sv: ALLA på jobbet kan den koden nu.. ;D

Gun sa...

Det är jättesmart att göra så för det är inte speciellt kul att stå vid spisen varje dag.

Yvonne L sa...

Egoinas mamma: Jo, jag vet att det egentligen är bättre att värma på spisen, men jag glömmer oftast bort att ta fram maten i tid! :D

Gun: Jag tycker egentligen om att laga mat, men att bara laga en portion i taget är inte lika roligt.

mille sa...

Ja visst är det skönt att inte behöva laga mat varje dag. Storkok emellanåt löser det mesta :)
Jag tycker att det är super kul också.
Mina storkok brukar bestå av: köttfärssås, köttfärsgryta m vitkål(super gott), Norsk fisksoppa och biff- och korvstroganoff.
Fungerar finfint att frysa, håller länge i kylen :)
Säg till om du vill ha recept.

Jenny sa...

Storkok är bra, skulle vi med göra om vi hade en frys som rymde mer än 5-7 matlådor (en låda behöver man ju förvara kyckling o kött o sånt i oxå inför tillagning). Nu är vi glada när det ligger matlådor som räcker till en veckas lunch åt gubben. :)

Yvonne L sa...

Mille: Storkok är väldigt bra, och kul är det som sagt också! Den där grytan med vitkål kanske jag skulle ta och testa!

Jenny: Låter mer som ni bara har ett frysfack? Jag har åtminstone en frys med 3 lådor och en snabbfryshylla. Då går det in en hel del!

Jenny sa...

Vi har 2 ½ låda i vår frys. En låda rymmer ungefär 6 matlådor, o nästa två paket kyckling och en limpa bröd innan den är full. :)

Yvonne L sa...

Jenny: Då har jag nog dels en något större frys, och sen har jag verkligen måttanpassat burkarna jag fryser in maten i!