2009-11-11

En vaccination avklarad

Sådärja, då är en av hushållets två medlemmar vaccinerade. Idag var det Higgins som fick gå till veterinären för den årliga vaccinationen, och den här gången behövde han bara påfyllning mot kennelhosta. Att gå till veterinären är ju inte hans roligaste, men jag lyckades lura dit honom nästan utan att han fattade vad som var på gång. Själva vaccineringen gick ju dessutom på 5 sekunder, jag hann knappt lyfta upp honom på bordet så var det färdigt. Det som tog tid var att vänta på vår tur!
Den 23 november börjar vaccineringen mot svininfluensan här i stan för de invånare som inte hör till någon riskgrupp. Riskgrupperna samt sjukvårdspersonal har redan blivit vaccinerade. Jag kommer att gå och vaccinera mig, men inte för att jag är rädd att bli sjuk. Jag blir väldigt sällan sjuk, inte ens när de årliga influensalarmen går brukar jag drabbas. Senast som jag kommer ihåg att jag drabbades av förkylningsinfluensa måste vara 18-20 år sedan, och då blev jag faktiskt riktigt sjuk. Men det gick ju över efter någon vecka. Sen dess har jag haft några enstaka förkylningar, en tappad röst, någon magsjuka och ett fruktansvärt ryggskott som gjorde att jag till och med fick lämna Higgins till mina föräldrar ett par dagar eftersom inte kunde vare sig gå, sitta, ligga eller stå.

Att jag kommer att vaccinera mig mot den här nya influensan beror dels på att jag litar på uppmaningen att alla bör vaccinera sig. Jag tror verkligen inte att det är en konspiration i läkemedelsvärlden för att tjäna pengar som vissa vill göra gällande. Jag är heller inte rädd för de ämnen som används i tillverkningen av vaccin, exempelvis kvicksilverföreningar, formaldehyd och aluminium. Man får ju ändå dagligen i sig diverse farliga ämnen ändå genom till exempel det man äter och dricker och luften vi andas. Jag tror heller inte att jag kommer att drabbas av märkliga biverkningar som att bara kunna gå baklänges. Möjligen kanske jag blir lite öm på just det ställe vaccinationsnålen sätts, men jag har vaccinerat mig mot annat där exakt samma sak hänt. Det är ju också ett övergående problem.

En annan anledning till att jag väljer att vaccinera mig är att jag har människor i min närhet som tillhör riskgrupperna. Nu är ju i och för sig de redan vaccinerade, men ibland kan det nog vara bra att precis som Gunnar Sträng vara utrustad med både hängslen och livrem. Sen vet man ju faktiskt inte hur det är med folk man träffar på i andra sammanhang, till exempel någon av grannarna i trapphuset, någon jag stöter ihop med i affären eller på hundpromenaden. De kan ju tillhöra en riskgrupp, men alla inom riskgrupperna kan inte ta det här vaccinet. Då vill ju inte jag vara den som råkar smitta ner den personen, även om de kanske inte kommer att kunna anklaga just mig för att ha blivit sjuka.

Det jag redan tröttnat på för länge sen gällande den här influensan är alla svarta sensationsrubriker i tidningarna, alla idiotiska rykten som sprids och alla självutnämnda experter. Jag undrar förresten om alla själutnämnda influensaexperter är samma personer som alltid vet precis vem som utfört vissa brott, hur polisen borde jobba och som hävdar att landets problem beror på "alla andra" eftersom just "alla andra" röstade fel i senaste valet oavsett vilka partier som kom till makten.
Nu finns det ju självutnämnda experter på bägge sidor i den här influensadebatten, och jag tycker att eftersom det nu är en rekommendation - inte ett krav - att vaccinera sig så är det väl inget att bråka om. Antingen så vaccinerar man sig enligt rekommendationen eller så väljer man att inte vaccinera sig. Det är upp till var och en, och bara för att jag väljer att vaccinera mig kommer jag inte att se ner på de som väljer att inte ta sprutan. I gengäld förväntar jag mig då att de som inte vaccinerar sig accepterar mitt beslut att göra det.

I slutändan kommer ändå ingen att veta hur det blivit om ingen vaccinerat sig. Om det nu inte blir så många som får den här influensan så beror det ju antingen på att det var så pass många som vaccinerade sig, eller så beror det på att influensan inte var så farlig. Då blir det ju liksom oavgjort mellan lägren.

Just ja, en tredje anledning till att jag kommer att vaccinera mig är naturligtvis att jag går till veterinären varje år med Higgins och uppdaterar hans vaccinationer. Det är ju också en frivillig sak för mig som hundägare, det finns de hundägare som väljer att inte vaccinera sina hundar ungefär av samma orsaker som vissa väljer att inte vaccinera sig mot influensan. Om jag nu låter vaccinera min hund varje år ser jag inte logiken till att själv låta bli att vaccinera mig en enstaka gång.

2 kommentarer:

Gun sa...

Jag kommer nog också att vaccinera mig, mycket för mitt barnbarns skull. Jag vill inte smitta henne och hon är bara fem månader gammal. Men jag tycker som du, det är upp till var och en.

Yvonne L sa...

Gun: Helt klart en sak som är upp till var och en. Det hade ju varit skillnad om det var ett tvång att vaccinera sig.