2010-06-04

Vetegroddar - ett mysterium

Jag förstår inte riktigt det här med vetegroddar. Jag köpte det i vintras för att ha att blanda i min müsli där jag stoppar i alla möjliga saker utom typ havregryn och liknande gryn eftersom jag inte tycker det är gott. Idag var det dags att blanda en ny laddning och av någon anledning läste jag på paketet. Där står det angående bäst föredatum att vid oöppnad förpackning i rumstemperatur ska man se toppfliken. Läser man där står det 011010 vilket måste avse 1 oktober i år. Läser man sen vidare om bäst före står det att en öppnad förpackning håller sig ca 2 månader i rumstemperatur, och förvarar man dem i glasburk med tättslutande lock håller de sig 3 månader i kylskåpet.

Mitt paket har stått öppnat i skafferiet - som jag antar håller rumstemperatur eftersom det inte är mot en yttervägg med ventil så att kallare luft kan komma in - och jag kommer inte ihåg exakt när jag öppnade det, men det var i januari eller februari. Med andra ord har det stått öppnat i rumstemperatur i 3-4 månader vilket enligt upplysningen borde göra vetegroddarna sämst efter. Ändå står det på paketet från Kungsörnen "Extra lång hållbarhet". I min värld är vetegroddar ungefär som havregryn som väl brukar ha bäst föredatum på åtminstone ett år. Vad händer om man äter gamla vetegroddar, och hur blir vetegroddar för gamla?

4 kommentarer:

egoinasmamma.nu sa...

Jag inbillar mig att när det gäller den typ av produkter handlar det mer om att det tappar näringsvärdet, inte att det blir mögligt eller att man blir sjuk av det. Men jag vet inte.

Yvonne L sa...

Em: Jag skickade en fråga till Kungsörnen och får se om de kan förklara. Sjuk lär man väl inte bli, och det ser inte mögligt ut heller så jag forstätter att blanda det i min müsli! Men blir jag sjuk kan jag ju skylla på vetegroddarna! :D

Wannabe sa...

..och vad ÄR vetegroddar egentligen? (om man nu ska följa trenden med at ställa frågor ;-))

Yvonne L sa...

Wannabe: Hmm, ser ut som små flingor eller ströbröd eller vad man ska säga. Annat märke men ändå vetegroddar
Smakar nog ingenting men man kan ju inte bara ha puffat ris och rostade solroskärnor i sin müsli! :D