2010-06-15

Man lämnar väl inte tillbaka barn?

Helt otroligt om det här är sant. Ett svenskt par som adopterat en 11-årig flicka från Gambia, och så två år senare åker på vad flickan tror är en semester i sitt gamla hemland. Sen får hon inte följa med hem till Sverige igen?? Man hoppas ju att det är en skröna, för det ska ha inträffat förra sommaren...
Vad jag känner till så är det väldiga krav på människor som vill adoptera, inte vem som helst får göra det, och då borde man väl kolla upp att adoptivföräldrarna förstår att man inte kan lämna tillbaka ett adopterat barn.

Uppdatering: En artikel till om samma sak.

Uppdatering II: Fick en anonym kommentar som visste lite mer än vad de olika artiklarna jag läst på nätet  - Expressen och Svd - berättade.
Vad det uppenbarligen handlar om är att en kvinna från Gambia, bosatt i Sverige, adopterade sin avlidna systers dotter. Av personliga skäl har flickan skickats tillbaka till Gambia till den biologiska fadern där hon satts i internatskola (vilken bekostas från Sverige).
Då hamnar ju saken i ett annat läge eftersom flickan då har familj i Gambia, och hon är satt i skola. Hon har alltså inte blivit övergiven och ställd på gatan. Jag tyckte ju det var märkligt att det skrevs om det först nu när det hela skulle ha inträffat förra året.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vad det uppenbarligen handlar om är att en kvinna från Gambia, bosatt i Sverige, adopterade sin avlidna systers dotter. Av personliga skäl har flickan skickats tillbaka till Gambia till den biologiska fadern där hon satts i internatskola (vilken bekostas från Sverige). Denna information ställer saken i ett annat ljus, inte sant?

Yvonne L sa...

Anonym: Absolut! Men det är ju synd att det inte framgår av artiklarna. Fast man ska väl inte förvånas, det hade ju inte blivit något att skriva om annars.

Anonym sa...

Jag tycker att denna historia visar på att man måste läsa skvallerpressen med mycket stor skepsis - vet man inte bakgrunden till denna historia så faller man lätt i fällan (alltså den version som journalisterna i detta fall vill att man ska tro på. Att utelämna viktig information tycker jag är snudd på bedrägeri)!

Yvonne L sa...

Anonym: Nu är det ju inte bara skvallerpressen som tagit upp det, men det spelar ingen roll. Pressen vinklar ju det mesta för att få läsare, och här verkade det konstigt från början att de skulle skriva om det just nu. Det stod i artiklarna att det hände för ett par år sedan, och då verkar det ju konstigt om pressen tar upp det nu. Jag har uppdaterat mitt inlägg med den anonyma (din?) kommentaren med mer information om vad det gäller.

Hörni sa...

Men vad typiskt pressen att utelämna viktig information för att göra det mer intressant.. Man ska tydligen inte tro på något man läser.

Renathe sa...

Aha.

Yvonne L sa...

Gun: Nä, man ska nog inte det.

Renathe: Just det.

Anonym sa...

tyckte väl att det lät konstigt i bla SvD. hon bor med pappa som är vårdnadshavare i Gambia, går i skola och mår bra... så... eh.. hemskt.

fruktansvärt dålig journalistik av gammelmedia.

//Tinky

Yvonne L sa...

Anonym/Tinky: Det är verkligen konstig vinkling på det hela av pressen.

Jenny sa...

Jag tyckte också det var märkvärdigt när jag först läste. Att flickan skulle ha dumpats, men ändå var med släktingar? Det lät fel. Nu låter et mer logiskt. :)

Yvonne L sa...

Jenny: Det var ju skönt att det blev en någorlunda logiskt förklaring till slut. Man får ju hoppas att det är den rätta förklaringen.