2010-01-20

Telefonkioskmysteriet

Igår skrev Lotten om en märklig telefonkiosksamling här i Eskilstuna. Det står två telefonkiosker bredvid varandra utanför Cityvaruhuset Cityhuset vilket ju är lite underligt i dessa tider då de allra flesta väl har mobiler. Telefonkioskerna ser inte likadana ut, bild på dem ser ni hos Lotten om ni klickar på länken i översta raden. Frågan kom upp bland kommentarerna om kanske telefonerna var olika. Kunde den ena vara för kort och den andra för mynt?

För att reda ut det hela lite mer tog Higgins och jag vår eftermiddagspromenad förbi samlingen av telefonkiosker för att ta bild på telefonerna. Det var jättepinsamt eftersom det för ovanlighetens skull stod väldigt mycket folk i området runtomkring och naturligtvis tittade alla på mig när jag snabbt tog en bild på varje telefon. Hade jag inte haft åskådare skulle jag gått närmare och tagit mer detaljrika bilder, men jag kunde ändå konstatera att telefonerna är exakt likadana. Man kan betala med mynt eller med kort i bägge och man kan dessutom surfa trådlöst inom 150 meters avstånd från telefonerna.


Om jag gått lite närmare hade jag kunnat få en ännu bättre och tydligare bild på den här instruktionstavlan, men nu tyckte jag som sagt att det var en aning pinsamt att fota just här. Jag tycker inte om att fota inför publik! Den stora frågan kvarstår alltså fortfarande, varför har Telia två telefonkiosker just där och varför är inte telefonkioskerna likadana?
- - -

Just ja, handbollen gick ju inte så bra ikväll heller, förlust mot Polen med 27-24. Då är det bara fredagebs match mot Tyskland kvar i det här gruppspelet. Sverige spelade delvis bra, men Polen var bättre. Deras målvakt gjorde några riktiga kanonräddningar.

- - -
Uppdatering: Längst ner i det här inlägget finns en bild på en annan telefonkiosk här i stan.

9 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Aha! Tack! Då måste jag fortsätta min utredning! Vad kul.

Men du, inte är det pinsamt att fotografera så att folk undrar vad man håller på med. Inte alls, du ser ju synnerligen intressant och imponerande kreativ ut bara!

Yvonne L sa...

Lotten: Joho, det är visst pinsamt! Särskilt telefoner mitt på gågatan. Men nästa gång ska jag försöka se intressant och imponerande kreativ ut.

Em sa...

Vad konstigt! Det första jag tänkte var om det kanske låg typ något lasarett eller liknande i närheten, men samtidigt förstår jag inte vad det skulle ha med saken att göra. Märkligt!!

Dammråttan sa...

Extra spännande att kioskerna/kurerna inte ser ut att vara likadana. Det står ju mynttelefen på den ena och bara telefon, på den andra (såg jag hos Lotten - har aldrig varit i Eskilstuna). Tack för att du tog dig tid och mod, för det här var ett spännande mysterium, tycker jag.
Om jag någon gång åker till Eskilstuna ska jag dock minnas att min bärbara dator går att surfa med i en liten kur, utomhus. Det känns ju bra.

Lotten Bergman sa...

För övrigt tror jag att formuleringen "surfa riktigt snabbt" kommer att te sig ålderdomligt och fånigt om bara ett par år.

Som i Liza Marklunds "Sprängaren", där alla hela tiden suktar efter datorn med "det snabbaste modemet".

Lisa sa...

Hmm, ja konstigt. Inte vanligt att man ser telefonkiosker ute på stan nu för tiden. Bra att man kan surfa där i och för sig.
Jag tycker också det kan kännas pinsamt att fota t.ex. ute på stan bland en massa folk! Jag fattar inte varför, men så är det. Skönt att veta nu att det finns fler som jag. ;)
Ha det så bra. Kram

Yvonne L sa...

Em: Inget lasarett där så långt ögat kan nå, bara affärer, restauranger och gågata.

Dammråttan: Visst är det konstigt att kurerna inte ser likadana ut? Kanske stod det två likadana där tidigare och så blev en söndersparkad eller något sånt. Men nu vet ju du och många andra vart ni kan surfa här i stan i alla fall!

Lotten: Jag tänkte också på den formuleringen och undrade hur snabbt "riktigt snabbt" är. De kanske tänker sig att man ska jämföra med modemhastigheter.

Lisa: Telefonkiosker verkar nästan utrotade nuförtiden, men det finns i alla fall en till här i stan. Vi kanske kan bilda en klubb du och jag, "Vi som tycker det är pinsamt att fota bland folk".

örjan sa...

Kontrollererade telefonerna idag.
Mynttelefon (minimiavgift 10.- oj oj).
Men inte fann jag någon myntslinga.
OK det fanns en ev "slits" på ovansidan, men den var blockerad av metallbit.

I sig är väl surfmöjligheten rätt. Det finns ju 4-5 serveringar inom 150 meter. Bl a Mc Donalds , Tex-Mex,Sushi-restaurang plus cafe-barer.

Det kanske är på sådan trådlös internet Telia vill göra pengar.

Yvonne L sa...

Örjan: Att kunna surfa trådlöst är ju inte helt fel, men det verkar inte vara något bra sätt att tjäna pengar på för dem.