2010-01-08

Pusselpyssel

Det är vansinnigt många år sen jag la pussel. I varje fall sen jag la ett själv, det kan nog vara 20-25 år sen. Under den tiden har jag väl lagt några pusselbitar lite då och då när mina föräldrar hållit på med något stort pussel, men det är inget de gör varje månad om ens varje år. Som ni kanske redan listat ut ska det här alltså handla om pussel. Jag fick nämligen ett i julklapp av mina föräldrar. Idag tänkte jag att jag skulle börja lite.

Jag fick börja med att ta bort allt från vardagsrumsbordet för att kunna lägga ut den lånade pusselduken. Den har jag lånat av mina föräldrar och den är jättefiffig. Det är som en filtduk och den går att rulla ihop även om man håller på med ett pussel. Filtduken ligger i ett rör av kartong, men när man ska rulla ihop den med pusselbitarna liggande rullar man upp duken på röret. Sen är det två remmar som man spänner runt det hela och så kan man alltså lägga undan pusslet ifall man behöver bordsytan till något annat.


Pusslet jag fick har 500 bitar, men ni ska ju inte tro att det är ett vanligt pussel. Det är nämligen bakvänt, dvs bilden på kartongen är inte det man pusslar ihop. Det man pusslar ihop är det folk på bilden - om det var på riktigt - skulle se. Hänger ni med? Fast egentligen är det inte så konstigt, förr i tiden kom pussel i kartonger utan några bilder alls, så det här blir ju lite samma sak.

Det tråkigaste med pussel är väl att lägga ut bitarna så man ser bildsidan, men man kan ju inte ha kul jämt. En bra sak med den här pusselduken - förutom att man kan rulla ihop allt - är att det finns upptryckt hur stort utrymme som krävs för olika antal bitar. Från 500 bitar upp till 2000 och eftersom det här är ett 500-bitarspussel finns det gott om utrymme runtom att lägga ut bitarna på.


Så, alla bitar vända med bildsidan upp, och jag såg till att lägga alla kantbitar samlade eftersom det verkade smartast att börja att bygga ihop själva ramen. En del andra bitar blev också lite sorterade efter färg vartefter jag hittade dem. Sen var det bara att sätta igång och pussla.


När jag hållit på någon timme totalt så hade jag ju faktiskt fått ihop en hel del, men det är en mystisk sak. Det är en kantbit i höger kant jag inte hittat! Där är det liksom ett hål, men förhoppningsvis finns den saknade biten någonstans bland övriga bitar, bara det att jag inte sett den. Jag har i alla fall kommit på att jag nog är rätt bra på att pussla. Men jag vet ju att jag tycker om att lösa korsord, och jag tycker ju också om att titta på bilder så det blir väl en kombination.

Något pusslande på kvällstid blir det inte, då har jag inte tillräckligt med ljus eftersom jag inte har någon lampa över bordet. Dessutom, ikväll är det ju "Morden i Midsomer" igen, så vem har tid att lägga pussel då? Kommer förresten att bli synnerligen märkligt att se på Midsomer ikväll med tanke på att det är -15,7 grader ute. Det brukar ju vara sommar och semester när de visar den serien!

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilket pussel, jag är urdålig på detta och till och med barnen på jobbet skrattar åt mig ;0)

~Livet i byn

mille sa...

I love pussel!!!!
Eftersom vi håller på med värsta utrensningen, köpt byråer och överskåp, så slänger vi ALLT.
Ja, nästan allt... jag kan inte kasta det som barnen gjort, och då menar jag små pyttelappar, el teckningar, grattiskort...ja du förstår, det blir en HEL del sparat också :(
Men sån är jag :)
Hittade två pussel, en m en Elefant, och en annan m en Panda. Nu ska de få leva vidare hos min vän Pia och hennes barn... härligt!

Yvonne L sa...

Livet i byn: Haha! Jag ser framför mig hur du står omringad av en massa förskolebarn som skrattar åt dina pusselkunskaper! :D

Mille: Jag kan tänka mig att man hittar mycket roligt när man gör en total utrensning. Alltid bra när saker och ting kan få nytt liv hos någon annan!

whatthefuckdotcom sa...

oj oj oj! DÄR är en hobby jag inte skulle klara av! jag skulle bli tokig efter tredje biten... som troligen inte skulle passa där JAG vill att den ska passa :O

Em sa...

Hahaha! Kul! Jag vill gärna se fortsättningen på detta! Pusselduken var ju hur bra som helst!!

Gun sa...

Det är jättekul med pussel! Vilken smart pusselduk. Fiffigt att kunna rulla ihop det.

Malin B sa...

Vilken fiffig pusselduk, jag har aldrig hört talas om någon sådan förut. Jag pusslar aldrig. Inte mer än att jag hjälpe barnen med deras pussel då de var små... Min mamma älskade fleratusenbitarspussel. När hon la upp alla bitar på bordet var det ockuperat ett tag så att säga...
Rasar du pusslet då du är klar eller klistrar du upp det till en tavla?

Uttan sa...

Så kul med Pussel och så smart med en sån matta s¨man kan lägga undan det utan att "sabba".
Mannen har pusslat mycket förr. En gång lade han och hans bror ett pussel på 6000 bitar och när det var nästan klart fattades det 4 bitar.
Då kan man få bli lite ledsen.....

Trevlig Helg!
Kram!

Yvonne L sa...

wtfdc: Man kanske måste vara lite tokig för att hålla på? ;0) Men du kanske skulle vara bra på att pussla, du är ju bra på att sätta ihop och tolka bilder på annat vis!

Em: Det blir fortsättning så ni får se mina framsteg vare sig ni vill eller inte! :D

Gun: Duken är jättesmart, för det tar ju rätt stor plats att pussla, och ibland kan de ju ta en otrolig lång tid att lägga.

Malin: Pusseldukar finns i bokhandeln, har bland annat sett på Bokia. Jättepraktiskt ifall man behöver bordet!
Jag river pusslet när jag är färdig. Vet att vi klistrade upp ett stort pussel när jag var liten.

Uttan: Så frustrerande med de saknade bitarna i ett så stort pussel! När man väl är färdig vet man ju kanske inte om de saknades från början eller om man råkat tappa bort dem när man höll på.