2010-01-12

Fääääääärdig!

Kommer ni ihåg Sigrid på pottan i Beppes godnattstund? Programmet började sändas på tv 1968 när jag var tre år, så kanske var jag med redan från början. Varje program avslutades med att Beppe sa godnatt till alla dockor, Hungran, Kraman, Busan och Gäspan. När alla var nattade skrek dockan Sigrid "fääääääärdig" eftersom Bebbe tydligen alltid glömde att hon satt på pottan. Vansinnigt roligt tyckte man som liten! Speciellt efter att man kom på att sådär kunde man ju ropa själv i alla möjliga situationer.

Igår kväll när klockan nästan visade midnatt tänkte jag nästan öppna balkongdörren och skrika "fääääärdig" rakt över gården och hoppas att mina föräldrar hörde det. (Grannarna kunde gott ha fått undra vad jag skrek om.) Inte för att jag satt på pottan, men jag blev klar med pusslet jag fick av dem i julklapp. Detta efter bara tre dagar och trots att det var bakvänt och att jag inte lagt pussel på väldigt många år. Men dessa 500 bitar var inte något större problem visade det sig alltså. Det blir ju som en kombination av memory och korsord, och man behöver nog vara bra på att se/titta på bilder och kanske ha livlig fantasi.


Det enda jag hade att gå på från början var de ledtrådar denna bild kunde ge mig, den låg inuti lådan tillsammans med pusselbitarna och det man ska göra med det här pusslet är att lista ut vad det är de på bilden verkar förskräckta över. Självklart underlättar det när eftersom man vet att bilden man kommer att få fram är i samma stil som ledtrådsbilden.


Så här blev pusslet när jag lagt alla bitar. Det tog ett tag innan jag förstod att man nog skulle se den lilla blå bilen framifrån men när jag väl kom på det så insåg jag att även prästen på cykeln och fåraherden borde synas. I övrigt när jag la pusslet var det bara att titta på färger och försöka få ihop det hela. Jag hade ju lagt några bitar lite fel visade det sig häromdagen, det var några bitar i ramen längst ner som hamnat på fel ställen vilket gjorde att den blå bilen blev sned, men det kom jag ju på i tid. Igår upptäckte jag ett annat fel med den blå bilen, den hade blivit lite för ihoptryckt så då fick jag flytta upp allt några hack, men då blev det plötsligt mycket enkelt att få ihop det sista.

Totalt har jag kanske hållit på med pusslet i omkring 6 timmar - inklusive tiden det tog att vända 500 bitar med bildsidan uppåt innan jag kom igång.

13 kommentarer:

Wildhearts sa...

Det är en härlig känsla att bli klar med ett pussel. Bra jobbat! Rolig idé med att inte ha en färdig bild att gå efter.

Ingrid sa...

Jo jo jag minns Sigrid jag med. Kankse lika tur att du lät bli att ropa ut från balkongen ;0)

Det ryms ledigt en till mig i byxorna.

~Livet i byn

christina sa...

Vad kul att pussla!! Det har jag tänkt många gånger vore en bra syselsättning som kräver både tid, tålamod och att vara i nuet. Tack för kommentaren hos mig! Ha det bra!

Gun sa...

Jag minns det väldigt bra! Man tyckte det var jättekul när Sigrid ropade varje gång.

Vad duktig du har varit med pusslet:)

Pappa sa...

Jädrarns, vi skulle ha köpt ett större pussel.
vf = pingum (pingvin?)

Yvonne L sa...

Wildhearts: Känslan när man lägger dit sista biten är inte dum! Här fick man ju klura lite extra också eftersom allt är bakvänt.

Livet i byn: Du har nog rätt, det var nog tur att jag inte ropade från balkongen! ;0)

Christina: Jo, det var roligt faktiskt, speciellt som jag tyckte jag var rätt så bra på det! ;0)

Gun: Sigrid var jätterolig!

Pappa: Det där bakvända pusslet ni har kanske jag kan låna sen.

Jenny sa...

Himla kul pussel! Två vägar att tolka... förstår att de blev rädda av den där trafiken som är i antågande :D

Yvonne L sa...

Jenny: Det var ett jätteroligt pussel. Ska få låna ett av samma typ från mina föräldrar, det har 1000 bitar...

Malin B sa...

Men så häftigt! KUL att du visade upp det färdiga här i bloggen.

Jag är också uppvuxen med Beppe. Jag avgudade detta program så mycket att jag döpte en låtsashund till Beppe och ett gosedjur min bror sydde till mig i slöjden till Kraman.

Wannabe sa...

Min mamma samlar på dessa pussel (Was Gij eller nåt sånt heter dom väl?) och har ett 15-tal. De verkar roliga, men jag har inget tålamod att lägga själv. Bra jobbat av dig! :-)

Yvonne L sa...

Malin B: Nu kan du gå och köpa dig ett likadant pussel och sen behöver du bara titta på min bild! :D
Jag tror att alla barn älskade Beppes godnattstund! Den som satt sig fast mest i mitt minne är ändå Sigrid...

Wannabe: Just det, Jigsaw fast baklänges precis som pusslet! Av någon märklig anledning har jag tålamod för pussel, däremot inte för pyssel.

Wannabe sa...

haha jasså det var baklänges hahaha Jag har aldrig fattat det, trodde det var nåt holländskt påhitt :-D varje dag lär man sig nåt nytt, fast nu känner jag mig rätt trög :-D

Yvonne L sa...

Wannabe: Jag tror pusslet är från Holland, så det är nog säkert deras idé! Alltså är du inte trög utan du har haft helt rätt. :0)