2010-04-09

Skulle inte tro det

Ja, Higgins som fyller 10 år nästa gång han fyller år äter torrfoder och han har ätit det sen han var valp. Han äter torrfoder inhandlat i djuraffären, och jag har koll på energivärden och fetthalt och annat viktigt. Higgins mår bra av den mat han äter, men enligt den här artikeln i Aftonbladet så kan torrfoder döda min hund. Artikeln har sitt ursprung i en undersökning gjord i Belgien på 600 hundar. Den som ligger bakom undersökningen är en djurakupunktör. Nu tror jag förstås inte på allt jag läser i Aftonbladet, och speciellt inte om jag ser att undersökningen som gjorts inte verkar helt vetenskapligt seriös. Dessutom känner jag till många hundar som nått en hög ålder och mått bra trots att de alltså ätit torrfoder. Jag känner också till flera hundar som är eller har blivit feta, men det beror för det mesta på att de blir övergödda och inte får röra på sig. Några har drabbats av sjukdomar som säkert inte kunnat undvikas även om de inte ätit torrfoder. Higgins kommer alltså att få fortsätta knapra i sig sitt torrfoder, och han kommer att få fortsätta röra på sig så mycket han behöver.

7 kommentarer:

Hörni sa...

Ja, det gäller att ta det man läser i Aftonbladet med en nypa salt. Jag tror inte på något som står där, fast ibland låtsas jag att jag tror på det, om jag kan göra ett roligt inlägg av det.:)

Sv: Typiskt att du skulle komma ihåg det då..;) Ja, jag VAR trött på semlor, men nu är jag sugen igen..:D

Anonym sa...

Visst kan djuret överleva i många år, men skulle må optimalt med en annan kost. Nu är jag inte insatt i hundens kost, men är det inte märkligt att en stor del av katttorrfodren består av vegetabilier trots att katten är köttätare...?

De som står bakom den "forskning" som framhåller att torrfodret är bättre än blötmat/BARF är torrfoderföretagen ;)

Det är även dessa företag som håller i kostutbildningen för veterinärerna, oftast den enda utbildning veterinärena får vad det gäller djurens kost.
Detta gäller i alla fall katttorrfoderföretagen.

Därför är det inte så konstigt att så många hund- och kattägare har blivit lurade!

Nicklas Eriksson sa...

Aftonbladet ska numera inte tas med en nypa salt utan minst ett storpack Jozo sen de blev Se&Hör med lite nyheter. Vår staffetik mår hur bra som helst av sitt foder, pälsen glänser, musklerna är sanslösa och hon är alltid pigg och glad.

Jenny sa...

De brukar säga samma sak om katter med endast torrfoder. Löjligt säger jag, om katten äter omväxlande, rör sig och får frisk luft finns inget som säger att den inte ska bli gammal. Vår veterinär frågade sist vad vi hade för foder, för pälsen var ju så fin, så fin. Hon såg ut som om hon skulle storkna när jag sa vilket foder (näst billigaste dessutom... ) som våra katter tycker bäst om. :)

Yvonne L sa...

Gun: På så vis är det ju bra att de skriver såna här sensationsartiklar, då får man något att blogga om! ;0)
När det gäller godsaker att äta har jag oerhört gott minne! :D

Anonym: Jag är totalt oinsatt när det kommer till kattfoder, så det ska jag inte uttala mig om trots att jag tror det är samma saker som gäller där som för hundmat. Det är ju oftast samma producenter.
Dessutom är det ju så att var och en blir salig på sin egen tro. De som förespråkar torrfoder tror helt på det, och de som förespråkar BARF tror helt på det. Samma sak när det kommer till människors olika bantningsdieter.

Veterinärer skaffar sig nog kunskap om olika kosttyper för olika djur, och jag har svårt att tro att det är tillverkare av djurfoder som får stå för den utbildningen de får. Möjligen att de får komma och föreläsa, men det är det verkar konstigt om det är den enda utbildningen.

Jag känner mig inte lurad av torrfoderföretagen, jag ser ju att min hund mår bra, han har fin päls och ingen övervikt.

Nicklas: Jag brukar ha ett paket Jozo stå bredvid datorn så jag är beredd när jag läser vad som skrivs i de olika tidningarna. Det verkar lugnast så. :D
Higgins mår ju också jättebra av sitt foder så det känns inte som man behöver oroa sig.

Jenny: Man ser och märker ju själv hur ens djur mår och vad de tycker om när det kommer till maten. När det kommer till att röra på sig och aktiveras så tycker jag det är ägarnas skyldighet att se till att djuret får vad det behöver. De flesta sköter ju den biten, men så finns det slöhögar som inte bryr sig. Men så är det ju med allt.

Synnøve. sa...

Hörde om det där i dag.
Har inte själv läst artikeln.

Men jag har haft både hundar och katter som fått torrfoder och mjukmat.
Utan vare sig bli sjuka eller feta.
Tror mycket beror på ägaren av djuren hur de blir. Men mat och motion i passande mängd är bra för både människor och djur.

När jag köpte torrfoderåt mina djur så brukade jag smaka själv. Tog en liten kula för att känna vad det var för smak. Måste erkänna att alla torrfoder smakar likt. Både hund och katt.
Torrt knäckebröd säger jag.
Men så länge djuret vill ha det och inte blir sjuk så är det ok.
Varför jag provade torrfodret?
Jo, kan inte jag äta det, så ska inte mitt djur äta det heller.
Enkelt.

Ha det gott i solen.
Kramen fårn solstolen.

Yvonne L sa...

Synnøve: Man måste ju självklart kombinera kost och motion, många verkar inte förstå det. Har faktiskt inte testat Higgins foder, men jag har läst vad som finns i och inget av det skulle döda mig och han verkar ju gilla maten. Eftersom han dessutom är frisk med fin päls och utan övervikt känns det rätt att ge honom den maten.