2010-04-06

"Du en av oss" av Vera Efron


Den här boken handlar om Erika Wendt som under andra världskriget arbetade som kontorist på Abwehrs kontor i Stockholm. Hon värvades som spion av den svenska underrättelsetjänsten och de uppgifter hon kunde förmedla till svenskarna sägs vara en orsak att Sverige hölls utanför kriget.
Boken är en dokumentärroman, vilket alltså innebär att den bygger på verkliga händelser. Det jag saknar är någon förteckning över vilka källor som använts. Man förstår ju att när exempelvis Per-Albin Hansson sitter och tänker så är det påhittat, eller när Stalins sekreterare sitter och oroar sig över sin fru med judiskt påbrå så är det också påhittat. Men jag blir nyfiken på att få veta mer om Erika Wendt som boken ska handla om. Visst handlar den om henne, men det är inte koncentrerat på hennes arbete eller person, i alla fall inte så som jag skulle vilja. Boken är värd att läsa, men som sagt, man vill ändå veta mer.


Nu när jag sökt lite på nätet fick jag se att Erika Wendt skrev en självbiografi som heter "Kodnamn Onkel", hon gav ut den under sitt flicknamn Erika Schwarze, så den ska jag nog också se om jag kan få tag i.

4 kommentarer:

egoinasmamma.nu sa...

Jag har läst "kodnamn onkel", men det var en del år sen.. Den är emellertid väldigt känd och jag gillade den, men vågar inte påstå mer än så. ;)

Yvonne L sa...

Em: Nu har jag funderat lite mer och kom på att jag faktiskt hade hört om "Kodnamn Onkel", men av någon anledning läste jag den aldrig när den kom ut. Men nu ska jag leta reda på den!

Wannabe sa...

Det låter himla intressant, både denna och den andra... Härligt med boktips, jag tänkte nämligen sätta mig och surfa in på adlibris endera dagen, jag är sååååå sugen på lite nya böcker!

Yvonne L sa...

Wannabe: Det är livsfarligt att gå till Adlibris sida. Alltid hittar man någon rea eller något specialpris, och sen sitter man där med en hög böcker! ;0)
Fast den här "Kodnamn Onkel" verkar ha utgått ur sortimentet tyvärr. Får leta vidare efter den. Finns väl förstås på bibblan hoppas jag, men då måste jag ju gå dit! :P