2009-09-06

Tyska maträtter

Lisa undrade vad den där märkliga maträtten i inlägget under egentligen är. Den ser ju lite underlig ut och man kan väl säga att det inte är någonting man äter till middag, däremot gärna när man sitter och dricker öl. Obatzda är alltså en specialitet från Bayern - södra Tyskland - man kan väl säga att det är en sorts ostkräm. Den är gjord av flera olika sorters ostar - bland annat camembert - och smör. Sen blandar man med paprikapulver, salt och peppar samt rå lök. Man äter det med dels den där pretzeln som ligger ovanpå - smakar som salta pinnar - och sen var det bröd till också. Hittade en länk på engelska och sen en annan länk på svenska om just Oktoberfesten här.

Maten ni ser på bilden ovanför är också en maträtt som tydligen är ett signum för just München. Den heter Weisswurst och är också en maträtt som man inte direkt väljer att äta till middag. Från början var det visst till och med så att den bara fick serveras på vissa restauranger och enbart fram till klockan 12 på dagen! Det är i alla fall en sorts korv som kokas, en viktig krydda för korven är visst gräslök. På just den här restaurangen kom de in med en liten kastrull där korvarna låg i kokvattnet, vet inte om de gör så överallt. Korven äts med söt senap och bröd. Just ja, man äter inte skinnet!

Jag är egentligen väldigt kräsen och petig med mat och kände mig inte så lockad att testa Weisswurst men min tyska kompis som jag var och hälsade på mer eller mindre tvingade mig. Det var inte alls så hemskt som jag inbillat mig, det smakade ungefär som kokt fläskkorv.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Kanske man skulle gilla ostkrämen - för jag gillar saltapinnar. Gillar att prova nya rätter..ha en bra vecka.Catthie

Uttan sa...

Fläskkorv e gott!
Med Rotmos mmmm.
Kul att testa lite annorlunda maträtter bara man vet vad som är i ;)
Kram!

Jenny sa...

Uuh, den där gillar jag inte. Smakade på någon av alla våra resor i Bayern som barn... och nej... det kommer inte i närheten av min mage igen. :D

Yvonne L sa...

Catthie: Det var faktiskt riktigt gott!

Uttan: Inte all fläskkorv är god, men tar man rätt sort så är den det! :0)

Jenny: Kan tänka mig att man som barn nog inte tycker det är någon höjdare. Fast då fick du väl ingen öl att skölja ned den med förstås... ;0)

Linda sa...

Obatzda är fantastiskt! Jag måste äta det åtminstone några gånger i månaden. Annars får jag abstinens. Fett som fasen, men underbart gott.

Egoinas mamma sa...

Sv: Vad om du eller någon annan mailar blogspot.com och tar upp problemet? Det kan ju inte vara roligt att folk har så svårt för att kommentera hos er.

PS! Har du haft problem med att kommentera hos mig? Vill gärna veta i så fall och exact vad problemet är. Jag mailar och klagar till blogg.se, jag är en sån där som inte ger mig - hehe.

Yvonne L sa...

Linda: Jag har bara ätit det en gång men skulle inte tveka att äta det igen.

Egoinas mamma: Om jag förstått svar på forum och blogspots forum rätt så kan problemet ha många olika orsaker. Tydligen kan det bero på allt från besökarens webläsare till bloggens ägares ändringar av stilmallar eller att man lagt in något script någonstans som stör. Om någon haft problem hos mig vet jag inte eftersom ingen i så fall sagt till.
Enda gångerna jag haft problem på andra blogspotsidor är när den som har sidan lagt in mycket tung grafik i sina stilmallar. Sånt ska man nog bara göra om man vet exakt vad man håller på med, så själv struntar jag i alltför avancerade ändringar! :0)

Jenny sa...

Yvonne: nej äppelsaft. :P Passar inte ens till salta kringlor. Mycket äckligt. Men det var som bjöds varenda sommar därnere. :D Till oss barn iaf. Pappa tog ju en maas, och mamma drack vatten, hon körde oftast. :) Nu skulle det aldrig falla mig in att skölja ned eländet med äppelsaft, något starkare behövs nog. :D

Yvonne L sa...

Jenny: Hmm, kanske var det äppelsaften som gjorde att du inte tyckte om korven! ;0)