2009-07-08

Skälla eller inte skälla, det är frågan.

Higgins har ett märkligt förhållande till saker som kommer genom brevinkastet. När dagstidningen kommer tidigt på morgonen så säger han inte ett ljud. När posten kommer sen någon gång på förmiddagen blir det ett himla liv på honom. En morgontidning landar på hallmattan med en lätt duns, då skulle jag förstå om det kom lite skäll. Ibland består posten bara av ett brev som i princip ljudlöst faller ner på hallmattan, och andra gånger så består posten av tyngre saker som till exempel ett bokpaket. Higgins skäller oavsett om det är ett enda tunt kuvert som faller ner på mattan eller om det är ett bokpaket, och då kan han ligga och sova djupt härinne i rummet där datorn står. Men som sagt, aldrig att han säger ett ljud när morgontidningen dunsar ner. Konstigt! Det har heller inte något att göra med att brevbäraren skulle smälla med inkastet och tidningsbudet smyga igen det. Både tidningsbud och brevbärare öppnar och stänger inkastet lika försiktigt. Jag förstår verkligen inte hur han tänker!? Skäller han kanske för att han vet att jag inte tycker om räkningar? Men i så fall borde han väl vara tyst när det kommer bokpaket. Någon mer vars hund beter sig olika i situationer som egentligen är lika?

Har förresten pillrat lite med olika länkar i högerspalten och försökt dela upp efter typ av länk. Inte det enklaste men nu känner jag mig nöjd.

14 kommentarer:

Ingrid sa...

Nä men han är svart och då tänker de liksom inte som andra ;0) I går kväll hade Alfons lindat in övervåningen i toapapper. Inte kul!! Men som en svart cocker skulle säga - What's the problem?...

~Livet i byn

Yvonne L sa...

Livet i byn: Just ja, tänkte inte på det! ;0) Alfons har väl sett dig hålla på med inredning och ville nog bara hjälpa till lite. Eftersom han inte kan gå och handla nya saker tog han det som fanns till hands, och vad är bättre än toapapper?! :D

Jenny sa...

Här springer herr katt till hallen och jamar när posten kommer... Och fröken katt brukar lägga sig och sova på posten. ;) Men skäller.. nej det gör ju inte någon av dem. :D

Yvonne L sa...

Jenny: Va?! Skäller inte katter??
;0)

Anonym sa...

Hej, Yvonne!

Jag jobbar som just tidningsbud. Vi har (stränga) instruktioner att inte föra mer väsen än vad som är absolut nödvändigt, eftersom vi ju jobbar när ni andra (försöker) sova. Det finns bloggare som skriver målande om hur de haaatar de störande tidningsbuden i just deras uppgångar.
Men ditt tidningsbud arbetar nog så tyst att inte ens Higgins hör det? Jag tror att det faktiskt också är det allra vanligaste; att vi inte ens märks förrän eventuellt tidningen till morgonkaffet saknas någon morgon?

Hälsningar,
Hermes

Yvonne L sa...

Hermes: Så roligt att få en kommentar från ett tidningsbud! Den eller de som går här i huset är väldigt tysta och märks sällan. Det kan vara om tidningen är försenad, då har det hänt att jag mött tidningsbudet i trapphuset innan jag ska till jobbet. Eller som du säger om tidningen inte kommit alls, men oftast är det ju inte tidningsbudets fel. Förklaringen till att Higgins inte skäller kanske är att han vet att jag inte vill läsa tidningen på en gång när den kommer! ;0)

Pontus sa...

Higgins sover väl, som alla andra kloka hundar, på natten?

Yvonne L sa...

Pontus: Jo, Higgins sover på nätterna, i alla fall vad jag vet. Men han brukar sova på dagarna också när posten kommer, och även om brevbäraren är lika tyst och försiktig som tidningsbudet skäller han. Hundar sover dessutom tyngst på dagtid då deras ägare är vakna. På nätterna när mattar och hussar sover så brukar hundar inte sova lika djupt för att lätt vakna och kunna varna om något händer.

Anonym sa...

Kanske är din vovve sådan som min att när jag sover så skäller hon absolut inte ett knyst vilket hon annars gärna gör när som helst och gärna.
Inga

Yvonne L sa...

Inga: Så kan det ju faktiskt vara, han bryr sig kanske inte om att störa när det inte verkar vara något otroligt farligt!

Anonym sa...

Tyvärr är långt ifrån alla hundar så kloka som Higgins, som inte skäller nattetid. Hälsa honom, förresten!
Jag passerar tyvärr en del lägenhetsdörrar där hundar väntar in mig varje natt och tyvärr skäller ut mig "efter noter". Nästan varje natt...
De två mest maniska bor faktiskt i hushåll UTAN morgontidning.

En annan sak: Tyvärr finns det fortfarande en hel del brevinkast som är från mitten av förra seklet och äldre. Dessa är oftast inte så breda och skramlar inte sällan en del, oavsett om tidningsbudet är försiktig eller inte. Dessutom har vi numera ofta allt tjockare tidningar med bilagor av olika slag. Det gör att det stundom krävs en del milt våld för att lyckas pressa igenom hela "paketet".

Hälsningar,
Hermes

Anonym sa...

Jag vill passa på att tipsa Higgins om den bloggande tibetanske terriern Viggo. Precis som Higgins har Viggo intressanta funderingar om sin matte: http://bloggofadog.bloggagratis.se/2009/07/19/

Med min långa harang om smala & skramliga brevinkast här ovan, ville jag bara puffa för att installera sk tidningsklämmor i armhöjd utanför dörrarna. Då elimineras problemet med eventuellt störande nattligt skrammel. Om man dessutom låter byta ut lägenhetsdörrarna mot nya utan brevinkast, så ger det dessutom högre försäkringsklass som bonus!

Hälsningar,
Hermes

ApanNilsson sa...

Jag tror man kan sammanfatta de möjliga anledningarna till varför en hund skäller (eller inte) i följande:
• hundens intelligens, sinnesstämning och vakenhetsgrad vid klockslaget
• försändelsens karaktär och störningsgraden i utdelandet
• huruvida utdelningen avviker ifrån det normala

Jag tycker mig ha märkt att de flesta hundar inte alls börjar skälla när tidningen kommer som vanligt, dvs inga förseningar och inget buller. Men också att om hunden känner igen tidningsbudet, på ljud och även doft, så är risken för onödigt skall betydligt mindre. Därför kan det vara en bra idé för den som har en skällande hund att låta hunden "hälsa" på budet.

Jag har också märkt under åren som tidningsbud att de värsta utskällningarna kan man få från hundar vars mattar och hussar inte ens har någon tidning. Då kan man undra vad de stackars grannarna tycker, eftersom det knappast bara är tidningsbudet som (den kanske lätt neurotiska) hunden brukar skälla på, utan förmodligen allt som rör sig i närheten.

Mvh, ApanNilsson

Yvonne L sa...

ApanNilsson:Det finns nog egentligen lika många förklaringar till varför en hund skäller eller inte som det finns hundar! :0) Jag är i alla fall glad att Higgins inte skäller och väcker både mig och grannarna när tidningen kommer!