2009-07-07

Har vi missat något?

Higgins och jag har en fråga - om ni klickar på bilden kanske ni kan se hans frågande blick - och det gäller det här med att cykla på trottoarer. Är det någon ny lag på att man ska göra det?
Anledningen till att vi undrar är att det händer oftare och oftare att vi måste trängas med cyklister på trottoarerna. Det är väl en sak där det är såna här lite bredare och kombinerade cykel- och gångbanor med ett målat streck i mitten. Där kan det ju vara lätt att både som gångare och cyklist vingla sig över på fel sida av strecket. Som gångare får man minsann höra så fort man råkat sätta ena lilltån på fel sida om strecket, speciellt om man har hund också. Då kan det komma en cyklist bakifrån och hojta till "håll hunden på rätt sida av strecket" när de svischar förbi. Vid såna tillfällen får man vara glad att man har ett starkt hjärta, för oftast har man ju inte hört dem innan de skriker till.

Men som till exempel trottoaren på bilden ovan, det är inte någon sorts kombination utan just en trottoar för gående. Inte för folk som cyklar alltså. Ändå händer det minst en gång om dagen att man på någon smal trottoar plötsligt blir inprejad till väggen - eller helst ut i gatan - av någon galen cyklist. Dessa cyklister är i alla åldrar ska jag väl tillägga, det är inte bara ungdomar som inte lärt sig trafikvett. Ibland är det hela familjer som kommer cyklande uppe på trottoaren och kräver att man som gångare ska flytta på sig. Jag är inte mycket för att flytta på mig annat än om de håller på att köra över Higgins, så jag antar att jag inte är speciellt omtyckt bland trottoarcyklarna.

Ibland kan det vara en grupp unga tjejer som kommer i sakta mak på sina cyklar uppe på någon trottoar och pratar om dagens outfit eller vad nu unga tjejer pratar om. De cyklar i bredd och blir ofta hemskt irriterande om de plötsligt måste stanna eller väja för mig och Higgins när vi kommer och går. På trottoaren som alltså inte är till för cyklister. Roligast är nästan när såna tjejgrupper cyklar åt samma håll som man själv ska gå, ofta går det nämligen så sakta för dem att cyklarna nästan välter och man kan lätt gå om dem. Fast de flyttar ju inte på sig utan suckar och stönar när man säger åt dem att de borde hålla sig på gatan eller hoppa av cyklarna och leda dem istället.

Vissa människor som cyklar på trottoarerna tar sig fram ganska så fort, och de har ofta väldigt högt ljud på sina ringklockor som de börjar plinga med som tokar när de närmar sig bakifrån. Jag tänker att det nog gör ont att bli påcyklad i hög fart, men jag flyttar mig som sagt inte gärna på mig eftersom jag går på trottoaren. Varför kan de inte cykla bredvid trottoaren som det är meningen att de ska göra? Är de rädda för bilarna? I så fall kanske de borde gå istället. Förresten så är det inte bara cyklister som utnyttjar trottoarerna, även mopedister får man se upp för ibland. Dessutom verkar många mopedister inte kunna läsa. Det finns några ställen i stan där det är kombinerade gång- och cykelbanor där det sitter skyltar "Ej moped" men som sagt, många mopedister kan tydligen inte läsa. Just ja, när jag ändå klagar på cyklister så har vi ju en annan typ av cyklister, såna som cyklar på såna där små cyklar och gör olika trick. De använder oftast inte vare sig cykelbanor, trottoarer eller gångbanor, de cyklar gärna i bredd mitt i gatan till glädje för alla bilister.
Är det bara i Eskilstuna vi har det här fenomenet, eller är det så där du bor också?

2 kommentarer:

Jenny sa...

Nej, ingen ny lag. Samma gamla som alltid - cykla gör man, på cykelbana eller på sidan av bilvägen - på höger sida. Promenerar gör man på trottoar, gångväg eller på vänster sida om vägen - mot trafiken. Samma regler som gället sedan skiftet från vänster till högertrfik 1967 :D

Yvonne L sa...

Jenny: Det var väl det jag trodde. Då är det bara att fortsätta muttra högt åt korkade trottoarcyklare!