2009-08-12

Paj på en höft

Igår stod jag med ögonen fulla med tårar och tittade på den här högen med lök jag just stått och skurit till. Två rödlökar och två gula lökar var alltså orsaken till tårflödet.
Löken hamnade sen i stekpannan tillsammans med lite paprika, strimlad skinka, några miniplommontomater och champinjoner där det fick stå och gosa till sig. Under tiden tog jag mig an att täcka en gratängform med filodeg vilket var något jag aldrig gjort tidigare. Jag har sett på tv när kockarna använt det, och jag har ätit paj med filodeg men aldrig testat själv. Det var ett himla penslande med smält smör blandat med rapsolja och snabbt skulle det gå. Om man inte skyndar sig så torkar tydligen de tunna filodegsarken ihop. Jag hade nog inte behövt stressa riktigt så mycket som jag gjorde, men då vet jag det tills nästa gång.

Jag hade också lite ädelost kvar som jag började med att smula sönder och lägga i botten av pajen. Sen la jag på det mesta av blandningen från stekpannan innan jag hade över resten av ädelosten som toppades med det sista från stekpannan. Sen hade jag lite överläggningar med mig själv om jag skulle ha i äggstanning eller inte. Ibland har jag ätit matpajer där äggstanningen liksom tagit överhand över den egentliga fyllningen och det tycker jag inte är så väldans gott. Det går ju att göra paj utan äggstanning, men till slut bestämde jag mig för att göra en sån ändå. Fast istället för som jag sett i ett recept använda mig av tre ägg och tre deciliter mjölk/matlagningsgrädde tog jag två ägg, en deciliter vispgrädde och en deciliter mjölk. (Jag har massvis med receptböcker och urklippta recept men det är ytterst sällan jag tittar på eller följer något recept. Det är roligare att gå efter eget huvud och vad som finns hemma. Det kan ibland betyda de mest oanade kombinationer, vissa bra andra inte så bra.)

Jag blandade riven ost i äggstanningen, och sen hällde jag allt över pajen. Då slog det mig att det varit bättre om innehållet i stekpannan fått svalna lite i en bunke och att jag blandat den rivna osten med fyllningen, som jag gjorde nu så la den sig ju överst i alla fall! Tänkte inte på det...

Resultatet efter drygt 30 minuter i ca 200 grader blev som ovan. Jag borde tagit ut pajen några minuter tidigare, och det var faktiskt meningen. Först kollade jag den efter 20 minuter men tyckte då den behövde 4-5 minuter till så jag ställde den digitala timern. Fast jag glömde att sätta igång den och glömde totalt bort att jag höll på att laga mat. Men, trots att pajen gräddats något i överkant så blev det väldigt gott.

Paj är ju egentligen en väldigt praktiskt maträtt, man kan ju slänga i ungefär vad som helst - som går att äta fast kanske inte glass - som finns hemma! En sak som jag ska köpa hem fler gånger är filodeg, det blir ett väldigt gott och frasigt pajskal.

7 kommentarer:

Lisa sa...

Hmm, filodeg. Har jag aldrig hört talas om faktiskt. Kanske värt att kolla upp nu när du säger att det blev så gott i pajen.
Visst är paj perfekt middag, bara att slänga i vad man har som du säger. Fast jag tycker det är lite knöligt (och kladdigt) med pajdegen, men det brukar ju alltid bli värt besväret i slutändan ialla fall! :)

Yvonne L sa...

Lisa: Filodeg är värt att prova, går även bra till söta pajer, vårrullar och annat gott. En anledning till mitt test var just att det är så knöligt och kladdigt med pajdeg!

Lisa sa...

Hehehe... Mmm, smulpajer är ju så gott! Då har jag inget emot att kladda! :) Gjorde en blåbärssmulpaj igår då jag hade två fd jobbarkompisar på besök. Blev alldeles blå om fingrar och naglar men pajen var så god så det var värt. :)

Funderar förresten på att snällt be maken om en tur förbi Eskilstuna på vägen hem från Stockholm, jag vill nämligen gärna till en inredningsbutik som heter Store. Verkar vara en butik helt i min smak. Har du varit där?

Lisa sa...

Ja precis, den ska ligga på Köpmangatan. Får sätta igång med projekt övertalning då tror jag... ;)

Lisa sa...

Japp, har sett hemsidan. Därför jag blivit så sugen på att se butiken i verklighet också. :) Men tack ändå!

Synnøve. sa...

Det där ska jag läsa igen. Måste prova att göra det. Paj är ju så gott.

Yvonne L sa...

Synne: Paj är väldigt gott! Väldigt praktisk mat också!