2009-08-09

Ett fint hus

Det har varit lite mycket Higgins de senaste inläggen så nu blir det ett hus istället!

Det här är Kyrkans hus. Fast när det byggdes var det inte som Kyrkans hus, det var från början ett hamnmagasin vid vad som då var Övre hamn. Nu går det inga båtar på ån längre, och vi säger inte Övre hamn längre utan Smörparken.


Det byggdes av brukspatron von Celsing i slutet av 1860-talet, och drygt 100 år senare, på 1980-talet byggdes det om till kontorslokaler åt kyrkan.
Inte vet jag hur det fungerade, men högst upp sitter någon sorts hissanordning, så jag antar att det är något som finns kvar sen byggnaden användes som magasin.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag tror ni har många vackra bygnader kring där du bor. Här finns det verkigen inte mycket i den vägen att kika på.

~Livet i byn

Yvonne L sa...

Livet i byn: Det finns väldigt många fina byggnader i Eskilstuna trots att det revs friskt under 60-70-talet. Dels har vi diverse gamla fabriksbyggnader, och sen bodde ju fabriksägare och andra lite mer välbesuttna människor i fina hus. Arbetarna fick nöja sig med lite enklare bostäder förstås.

Jenny sa...

Det där huset är speciellt för mig. Utanför det träffade jag min man för första gången. ;)

Yvonne L sa...

Jenny: Men så häftigt att jag fick för mig att låta det huset vara med i min blogg!

Synnøve. sa...

Ett vackert hus.
den anordningen du pratar om är en slags kran. De lyfte upp det som skulle magasineras med den upp till toppen av byggnaden.
ser många sådana anordningar vid sjöbodar och hus vid kajerna i Norge med.
Kul att det finns kvar.

Yvonne L sa...

Synne: Vi har många vackra gamla hus i stan, i rivningsivern som pågick från 50-talet till 70-talet försvann dock många fina byggnader.