2010-07-04

Man lämnar inte hunden i bilen!!!

Alltså jag fattar inte vad det är med folk, varje år samma sak när det är varmt. Hundar som lämnas i bilen och blir svårt medtagna eller i värsta fall avlider. Läste just om en hund som avled efter att ha lämnats i en bil i fyra timmar under tiden familjen besökte en nöjespark. Detta hände igår i Boden, och jag vet inte hur varmt det var där, men det spelar ingen roll, man lämnar inte en hund i bilen i fyra timmar!!! Speciellt inte när det är varmt! Undrar hur den familjen skulle gilla att bli instängda i en bil lika länge i värmen med enbart en av bakrutorna öppen en bit. Här i Eskilstuna har temperaturen legat på omkring 30 grader både igår och idag, och Higgins vill ju knappt gå alls på dagen. Morgonen och kvällen när det är lite svalare går bra, men det blir ju inga längre turer. Därför är det för mig helt obegripligt hur någon ens kan komma på tanken att låta sin hund sitta och vänta i en varm bil i flera timmar!

När jag nu gjorde en snabb sökning på nätet så hittade jag ett fall till som också inträffade igår fast i Mariestad. Där var det två små hundar som lämnades i en bil med bakfönstrena öppna i små glipor. De hundarna satt tydligen också i flera timmar, och när de hjälpes ut var det 32 grader i skuggan. Tänk då hur hett det måste ha varit i bilen! De här hundarna hade tur och överlevde i alla fall, och jag hoppas att deras matte blir fråntagen sina hundar och sen också får sitta instängd på samma vis lika länge som hon lät sina hundar sitta. 

Hundar hanterar inte värme på samma vis som vi människor, de svettas ju genom att flämta kan man väl enkelt säga, och då förlorar de samtidigt vätska genom utandningsluften. Drabbas hundar av för hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Om folk tänkte på sånt innan de lämnade sina hundar i varma bilar! Även om det kanske inte är varmt just när man parkerar bilen ändras temperaturen snabbt inne i bilen. Brukshundsklubben har en tabell som visar förhållandet utetemperatur och temperatur i bilen beroende på väder. Högsta utetemperaturen de har med i den tabellen är +22 grader, då blir det +85 grader inne i en bil om solen skiner. Tänk då hur det blir om det är runt 30 grader varmt och sol... Så det bästa är att inte lämna sina hundar i bilen när det är varmt!!!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag begriper det inte. Varför ha med hunden i bilen alls och inte svalare och med vatten i lugn och ro hemma.

Renathe sa...

Det är ju fruktansvärt att folk är så dumma i huvudet! Samma sak händer år efter år....

Hörni sa...

Jag fattar inte att inte alla hundägare vet att det farligt! Som du säger, det är samma sak varje sommar! Jag kan inte tro att man gör det med flit, men man kan undra hur dum man får vara. Det borde finnas en utbildning för att få ha hund.

Göran sa...

Inte för att det hjälper hundarna, men jag hoppas verkligen att dessa hundägare åtalas för djurplågeri.
De ska banne mig tänka på hundar som barn och barn lämnar de ju inte i bilen hur som helst?
Nå, ibland så händer det att spädbarn blir lämnade i alltför varma bilar, men inte på långa vägar så ofta som stackars hundar råkar ut för det.

Photos by Storm sa...

Jag håller helt med dig. Just nu trivs hundarna bäst hemma/Lis

Yvonne L sa...

frunatmaken: Mycket konstigt!

Renathe: Man tycker ju folk borde lära sig när det händer gång efter gång.

Gun: Visst är det konstigt, och jag tror inte heller de gör det med flit, men hur dum får man vara?? Utbildning för alla hundägare vore bra!

Göran: Åtalade tror jag nog att de blir, här är det ju rätt klart vad som hänt. Men som du säger, det hjälper inte de stackars hundarna.

Photos by Storm/Lis: Nu är hemma definitivt bäst!

Mille sa...

Usch, jag kunde inte läsa allting, vad rädd för att jag skulle börja gråta då.
Men jag kan inte förstå varför vi människor är så jäkla korkade!!
- Lämna inte hunden i bilen.
- Ta inte sommarkatt, för den klarar sig inte på vintern.
Hur mycket ska man behöva tjata om det varje år..
Stackars hunden vad hemskt den måste ha haft det :(

Jenny sa...

Jag förstår inte heller, jag skulle aldrig lämna mina katter i bilen, inte ens en kvart. Antingen tar man med sig djuret ur bilen, eller så lämnar man det hemma. Något mellanting finns inte i min värld. Oavsett huruvida djurplågeriet var med flit måste det ändå påpekas och straffas, så folk någon gång inser att de inte ska plåga ihjäl sina stackars husdjur! :(

Yvonne L sa...

Mille: Det är ju en himla tur att inte alla människor är lika korkade!

Jenny: Sånt här brukar leda till åtal för det mesta tror jag, och de som blir straffade lär sig säkert en läxa. Tyvärr fylls ju förrådet av korkskallar på...

Wildhearts sa...

Nä, så gör man verkligen inte!!!

Yvonne L sa...

Wildhearts: Just det!