2010-09-29

Mormorsmammabröd till mormorsmammamackor

Det var några stycken som önskade receptet på brödet som man gör mormorsmammamackor på, och nu har Martins mormor, det vill säga min mamma, mailat över receptet till mig. När ni läst det är det väl bara att sätta igång och baka!

TEKAKOR MED VETEKLI


100 g smör, 5 dl mjölk, 50 g jäst, 1 tsk salt, 1 tsk socker (el.honung) 2 dl vetekli, ca 12 dl vetemjöl (ibland tar jag Vetemjöl special, för extra högt och luftigt matbröd)

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt vätskan bli ca 37 gr. Smula ner jästen i en bunke, och lös upp den med litet av spadet. Häll i resten av vätskan samt salt, socker, vetekli och vetemjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa ca 30 min. Ta upp och kavla degen på bakbordet till ca 1 cm tjock kaka. Markera med kopp eller mått och ta ut kakor. Lägg dem på smord eller bakpappersklädd plåt. Nagga och låt jäsa ca 30 min.Grädda i 250 gr. ca 8 min.

Lycka till önskar Margareta

7 kommentarer:

Hörni sa...

Gud vad gott! Tack för receptet.:)

Mille sa...

Aaaaaaaaa mums!!
Tack mamma så mycket :))

Mille sa...

... och nu blev jag inte anonym heller. I like :)

Livet på Citronodlingen sa...

kan man göra med bara vetemjöl? I det här skitlandet finns ju inget annat ;o)

Margareta sa...

Helena vad är du i för land? Det blir nog inte samma smak på tekakorna utan vetekli då blir det nog vanliga vita tekakor, men det brukar ju vara gott det också ibland.

Livet på Citronodlingen sa...

Margareta: I Italien, på Sicilien närmare bestämt. Går säkert att få tag på andra mjölsorter i städerna, men här i vår lilla by finns bara vanligt vetemjöl.

Yvonne L sa...

Då verkar alla nöjda med att ha fått receptet! Och du Helena,kanske går det med andra sorters mjöl också. Jag skulle definitivt testa! Fast vetekli kanske inte är helt vitt, så det kanske inte kan misstas för något annat i tullen om någon skickar till dig! ;0)