2010-09-19

Förberedelser, middag och spännande

Kan ni tänka er, igår satt jag inte en sekund vid datorn. Det är mycket ovanligt och jag tror faktiskt inte det hänt sen jag var och hälsade på min kompis Heike i Tyskland för drygt två år sen. Då hade jag inte tillgång till någon dator, men igår var jag ju hemma, så frånvaron berodde inte på att jag inte kom åt någon dator. Jag hade helt enkelt fullt upp ändå. Jag skulle nämligen fira min födelsedag för andra gången i år, och då krävdes en del förberedelser.

Higgins och jag var ute på vår långa morgonpromenad som vanligt, sen åt jag frukost och läste tidningen i lugn och ro och sen satte jag igång med städningen. Nog för att jag städar annars också, men när det nu skulle komma hit folk krävdes lite större insatser, som att till exempel få ordning på alla mina "ska-fixa-sen-högar" som låg lite här och var. Fördelen med att ha såna högar ligga i flera veckor och ibland månader är att när man väl sätter igång och tittar igenom dem är det massor som kan gå direkt i pappersinsamlingen. Sen skulle det dammsugas och städas badrum och jag hade tänkt torka golven också men det sköt jag upp just då vilket nog var tur för annars hade jag inte hunnit bli färdig med allt innan mina gäster skulle komma.

När jag var färdig med städningen var det dags att borsta Higgins, och när jag ändå höll på så klippte jag och trimmade lite också. Jag brukar göra det precis när jag dammsugit så att jag får chans att ta fram dammsugaren en gång till...

Inne från promenaden insåg jag att det kanske var lika bra att börja förbereda maten, och under tiden jag plockade fram fläskfilén jag köpt i fredags ur kylen ändrade jag menyn från helstekt fläskfile till någon sorts gryta. Putsade och skar köttet i skivor och skar champinjoner i bitar. Sen skulle köttbitarna brynas, sen svampen och sen la jag ihop allt i stora pannan, pressade över lite vitlök, hällde på grädde och fond och sen fick det hela stå och puttra. Potatisen som jag tänkt innan att jag skulle ugnssteka i klyftor blev kokpotatis istället och när potatisen kokade och köttet stod och puttrade sprang jag in i duschen. När duschen var avklarad så var det bara att fortsätta med förberedelserna, lägga i extraskivorna i det gamla fina bordet, förbereda dukningen och börja skära sallad.

Gästerna som skulle komma hit var min syster och svåger, min systerson samt mina föräldrar. Mamma och pappa var ju här i somras när jag fyllde, men då var inte min syster med familj hemma så det var därför jag hade lite firande igår också. På så vis fick ju både jag och mina föräldrar tårta två gånger! Mamma kom hit lite före de andra under tiden min pappa hämtade min syster med familj. De bor ju inte inne i stan så då slapp de ta buss eller taxi hit i alla fall. Mina föräldrar som bor tvärs över gården från mig kan bara gå genom källaren för att ta sig hit. Mamma fick hjälpa till att göra färdigt med dukningen eftersom Higgins inte visade något intresse av att hjälpa till. Han ville ju inte ens hjälpa till att dammsuga tidigare på dagen!

Kvällen blev jättetrevlig och alla tyckte maten smakade bra och jag var lika förvånad som vanligt över vilken tid det tar att göra iordning mat till mer än mig själv. Nu lagade jag ju visserligen inte mat hela dagen, men det var ju en massa annat förberedande också

I fredags var jag till Pressbyrån och hämtade ett paket. Det var de varor jag beställt från Butik Citronodlingen på Sicilien. Trots att jag visste vad jag beställt så kändes det jättespännande att öppna paket och ta ut innehållet. En av mina beställningar har jag redan visat här, resten ska ni få se sen. Nu ska Higgins och jag gå ut på eftermiddagspromenad.

6 kommentarer:

Renathe sa...

Så spännande att se vad som finns i paketet!

Wildhearts sa...

Då tycker jag att det är helt okej att säga grattis en gång till. Grattis! :)

Hörni sa...

Lite taskigt av Higgins att inte hjälpa till;) men annars låter det ju jättetrevligt. Även om det tar tid att fixa till en middag för fler än en så är det ju värt besväret.:)

Yvonne L sa...

Renathe: Eller hur!

Wildhearts: Tack! :D

Gun: Visst var det taskigt av Higgins! Jag ska säga att du också tycker det så kanske han skärper sig till nästa gång. ;0)
Jo, det är ju värt besväret, men jag tänker aldrig på innan hur lång tid allt kommer att ta så det blir lite stressigt på slutet. ;0)

Bia sa...

Hej! Sällan jag hinner in till dig, men desto mer att läsa och se när jag väl tittar in! Trevliga saker ska man passa på att fira. Gärna två gånger. Visst är det en del att fixa med när man bjuder hem folk, men när allt är klart är det trevligt att vara värdinna.

Yvonne L sa...

Bia: Måste säga samma sak, tiden bara rinner iväg! Jag hälsar ju inte på hos dig heller så ofta som jag vill coh hittar alltid mycket nytt att läsa och titta på när jag väl är där!
När alla förberedelser är färdiga så är det ju roligt att vara värdinna, men det vore ju smartare att börja förbereda lite tidigare! ;0)