2010-09-28

Kär macka har många namn

Det här är min systerson Martins absoluta favoritsmörgås.
Hembakt tekaka med leverpastej. Eller mormorsmacka med leverpastej som han kallar dem. Det är nämligen hans mormor - alltså min och min systers mamma - som bakar dem. Godast är mackorna när de är i form av stjärnor, de hjärtformade är inte alls lika goda. Säger Martin alltså.
Själv kan jag ju inte kalla dem för mormorsmackor, utan det får väl bli den lite stammande varianten mammamackor istället. Higgins var hos mina föräldrar ett par timmar idag när jag var på möte med Arbetsförmedlingen och sen var jag och handlade, och under de timmarna hade Higgins tydligen hjälpt till att baka brödet till mammamackor/mormorsmackor. Jag hade alltså turen att få ett par nybakade tekakor med mig hem.

När jag ändå nämnt Higgins och är inne på hundar läste jag den här artikeln i Expressen. Jag blir så less på hundägare som inte håller sina hundar under ordentlig uppsikt, om de gjorde det skulle man slippa läsa om hundöverfall. Jag skulle förhoppningsvis också ha sluppit såna här upplevelser.

13 kommentarer:

Wildhearts sa...

Det ser verkligen jättegott ut! Kan tänka mig att de stjärnformiga är godast. Det är mest hörn att äta upp först :)

Örjan sa...

"Det är mest hörn att äta upp först".
Dvs
Mer knapriga "skalkar".
Finsmakare helt klart.

Livsnjutaren sa...

Vilken supergod macka, vi kan inte få receptet?
Av din hundberättelse blir jag GALEN på all nongalans. Jag blir fullkomligt skogstokig på folk som inte har sina hundar kopplade och har pli på dom. Jag fick min Grand Danois hane förstörd av en kärring som lät sin Weimaran göra utfall mot våran då 10 månaders hane. Han blev knasrädd och efter det satt det i,så han vart rädd Och iom det arg på nästan alla hundar vi mötte. Den hunden förstörde psyket på våran hund på 1 minut för resten av hans liv. Jobbigt att det ska behöva hända. Vissa borde inte ha hund.

Livet på Citronodlingen sa...

Åh fyyyy så sugen jag blev nu!
I det här skitlandet finns varken leverpastej, tekakor eller falukorv... Ibland undrar jag hur jag överlever egentligen...

Hörni sa...

Det ser verkligen gott ut! Jag brukade också baka tekakor förr, med havregryn i. Men de var runda, så inte alls lika goda som mormors.:)

Bibbi sa...

Mmmleverpastejmacka!
Men det känns lite bakvänt...det är ju jag som, brukar baka bröd till min mamma...:-S
Det är synd vissa har hund`:-( Dom förstör verkligen för andra...Tyvärr har många barn börjat bli hundrädd då det finns så många nonschalenta hundägare och därmed överfall och bett. Hunden vill leka men barnet blir rädd.. Överfall är ju inte hundarnas utan ägarens fel... Tur du tar hand om och är rädd om Higgins;-)

Husan sa...

Levertjohejmacka. Så kallas de här.
Vi har en charkaffär inte långt härifrån som gör underbar go leverpastej o när den inhandlas så är det rena rama julafton o svindyr. Men, men.....
Hemlagat bröd har jag inte fått sedan min mormor levde. Såååå gott. Kan hålla med om att stjärnorna är godare o även hålla med Örjan... många hörn att äta. :))

Hoppas även Higgins fick sig en goding till macka.

Snäckskalsdalen. sa...

Tekakor är gott, det liksom lite festbröd över dom. Jag har försökt att baka sådana, men det ville sig inte riktigt. Och så klart ska dom vara i stjärnform, det begriper väl vem som helst......
Leverpastej vid den här tiden på året med nyinlagd gurka på är så gott.
Kram

Jenny sa...

Väldigt fin smörgås det där. Blir hungrig av att se den. :D

Anonym sa...

Men sååå gulligt.
Undrar var jag har min blomform, den är fr Tupperware inköpt ngn gång i början på 90-talet.
Måste ju hem och baka..

Kan man få recept, fråga är du snäll?

Mormorsmackor...ja det får det bli i alla fall. Det låter så gott!!

Yvonne L sa...

Wildhearts: Det är väldigt gott, och tycker man om hörn så är naturligtvis stjärnformade godast. Att jag inte tänkte på det... :D

Örjan: Fast hörnen är inte knapriga, men nog är han en finsmakare alltid min lille systerson.

Livsnjutaren: Jag får be mamma om receptet!
Det finns en hel del oansvariga hundägare tyvärr, även om deras hundar inte bits så kan de ställa till stor skada.

Helena: Äsch, du bor väl inte i något skitland heller! Ni har definitivt fler citroner och fler vulkaner än vad vi har. Mer pasta har ni säkert också! :0) Vad gäller tekakor får du väl ställa dig och baka... ;0)

Gun: Nämen runda tekakor kan ju inte vara speciellt goda...;0)

Bibbi: Det var väldigt gott med leverpastejmacka! Mamma bakar väl matbröd en gång i veckan eller så, och ibland har jag tur och kommer precis den dagen innan hon stoppat in i frysen! ;0)
Dåliga hundägare ger ju alla hundägare dåligt rykte, så man blir ju galen när man är en sån som sköter sig...

Husan: Hahaha! Levertjohejmacka funkar det också! :D Fast Higgins fick minsann inte smaka, jag åt upp allt själv som den elaka matte jag är...

Snäckskalsdalen: Jag måste vara trög som inte förstått att det måste vara stjärnform på tekakor! ;0)

Jenny: Mackan är inte bara god, den är dekorativ också!

Anonym: Hem och baka med dig!

Margareta sa...

så kul att fler gillar mormormackan och vill har recept, och visst är det gott med leverpastej och färsk inlagd gurka, men Martin han väljer att ha paprika på. Ibland lägger jag med någon hjärtmacka i fryspåsen men då får någon annan ta den, han ska ha stjärnmackor.

Yvonne L sa...

(Mamma/mormor)Margareta: Tur att du inte måste baka åt alla! :D