2010-12-19

Morgonpromenaden i bilder

Det har väl inte undgått någon att det är snökaos - som det oftast heter i tidningarna - i landet och äveni andra delar av Europa. Här kommer lite bilder från Higgins och min promenad imorse.

Med raska steg traskade vi iväg, eller i alla fall där det gick. På vissa ställen blev det mer att vi pulsade oss fram genom fluffig nyfallen snö. Det började snöa igår kväll och hade nog snöat hela natten. Det var omkring -7 grader så Higgins fick ha sitt täcke på sig, och det satt inte ivägen eftersom det blåste rätt mycket vilket gjorde att det kändes kallare. Uppmärksamma läsare kanske ser att han inte har sitt nya täcke på sig utan det gamla. Det är enklare att sätta på, och det nya visade sig inte vara så bra, är det för många minusgrader blir täcket alldeles stelt och prasslar...

Här är stadshuset i Eskilstuna, det ligger vid Fristadstorget och den vägen brukar vi inte ta, men ibland när vi är på väg hemåt vill Higgins gå via gågatan vilket vi alltså gjorde idag.

Mitt ute på Fristadstorget står årets julgran som faktiskt är riktigt fin. Det körde runt snöröjare på gatorna och cykelbanorna, men torget var täckt av snö.

Här är gågatan och den är rätt snöfri beroende på att det ligger värmeslingor under gatstenarna. Oftast håller sig gågatan is- och snöfri, men blir det väldigt mycket snö och hemskt kallt får slingorna svårt att hålla undan. Förra vintern när det var väldigt kallt i flera dagar och väldigt mycket snö så blev det ett tjockt lager med snö och is på gatan som till stora delar inte försvann förrän till våren.

Gågatan åt andra hållet, går man rakt förbi SEB vars skylt syns till höger kommer man till torget och har stadshuset till höger om sig. Vi gick ju här strax efter 9 imorse, så det var väldigt folktomt eftersom affärerna inte öppnat än. På hela vägen här såg jag en annan hundägare och en snöröjarmaskin...

Vände mig om igen och fortsatte gågatan fram och då passerar man Tjugoettan, ett köpcenter som alltså ännu inte öppnat. Tanten med katten framför ingången står där i ur och skur dygnet runt.

Då har jag passerat Tjugoettan och svängt till vänster och vänt mig om. Cityhuset till vänster var får många år sedan Domus, och av någon anledning lever begreppet "Domustorget" kvar. Det refererar då till den öppna platsen precis framför entrén.

Efter att ha gått på den relativt snöfria gågatan så gick slutet av promenaden på oplogade trottoarer. Den här biten av Drottninggatans trottoar var vi först att gå på, snön där var totalt orörd. Längst upp i bild kan man förresten skymta Centralstationen.

Efter ungefär en timmes promenerande från första bilden räknat avslutar jag bildserien med mina fötter och snöiga jeans. Det var lite besvärligt att ta sig fram på sina ställen där snön blåst upp i drivor och jag plötsligt stod med snö upp till knäna, eller när jag trampade ner i hål eller vid sidan av trottoarer för att snön helt dolde hur marken såg ut under. Spännande var det i alla fall...

6 kommentarer:

Hörni sa...

Vilken skön promenad i snön. Higgins är så fin i sitt blå täcke, men den lilla tanten är det lite synd om som måste stå ute och frysa.

Husan sa...

Trevligt att få gå på promenad någon annan stans ibland. Tack för den.
O vad vackert ni har det.

Jenny sa...

Kul att se stan så där öde. :) Snökaos tycker jag är så överdrivet. Allt beror ju på att de som ska röja snön inte gör det i tid/tillräckligt snabbt (speciellt på spåren...). Vi andra som promenerar klarar oss ju ganska bra... i "kaoset". :D

Yvonne L sa...

Gun: Visst är det synd om tanten! Vet inte ens om hon får gå på toa någon gång...

Husan: Visst är det roligt att promenera på andra ställen, och nu slapp du ju till och med gå ut! ;0)

Jenny: Visst är det lite överdrivet med kaos, men snön ställer ju i alla fall till problem både här och där.
Kan säga att så öde som det var på bilderna var det inte idag när jag skulle ner och uträtta lite ärenden... ;0)

Renathe Schneider sa...

Tack för rundturen :)

Yvonne L sa...

Renathe: Det var så lite så! ;0)