2010-10-19

Plågsamma växtförsök - är det tillåtet?

Igår påbörjade jag ett växtförsök, och förhoppningsvis kommer det inte att vara plågsamt vare sig för mig eller de inblandade växterna. De flesta som känner mig och varit hemma hos mig vet att jag inte är speciellt begåvad när det kommer till att sköta krukväxter. När jag flyttade hemifrån för snart 25 år sen så levde de flesta blomsterhandlare gott på inkomsterna de fick av mina blomköp. Jag testade mig igenom det sortiment som fanns i alla blomsterbutiker jag såg, och för det mesta slutade det med att krukväxterna dog mer eller mindre omgående. Några växter överlevde mirakulöst, och sen har jag hållit mig till den typen av växter genom åren. Någon gång ibland har jag antingen fått eller köpt något utöver det vanliga, men ofta med samma dåliga resultat som i början av min karriär som krukväxtskötare i eget hem.

Även om jag läser om växterna när jag köper dem lyckas jag för det mesta inte få dem att överleva längre än några veckor, undantaget då några tåliga individer som brukar klara det mesta som kan inträffa i mitt hem. "Det mesta" innefattar allt från total ignorans till överomtänksamhet från min sida. Det vill säga att jag totalt glömmer bort att vattna mina växter trots att jag ser att de står på fönsterbrädorna och ser lite törstiga ut, eller så får de alldeles för mycket vatten. Ibland har de drabbats av ohyra, men då anser jag inte att det är mitt fel, utan då är det något fel på blommorna...

Igår gjorde jag en liten utflykt till Växtriket eftersom flera av mina krukväxter var i en väldigt sorglig kondition, och de har nu förpassats till det sälla blomväxtriket som de kommer till genom sopnedkastet. De nya växterna som fick flytta in var två såna här minicyklamen. Rekordet för mig att hålla liv i såna är väl någon månad i bästa fall. Men nu tänkte jag ge det ett försök igen.

De två cyklamen står i köksfönstret bredvid den här minirosen. Minirosor brukar oftast dö inom bara några dagar hemma hos mig, vad jag än gör, så vad jag tänkte på när jag köpte den här annat än att den bara kostade tjugo kronor vet jag inte.

Det här heter visst "Schlumbergera", i alla fall enligt kvittot, men jag tror den kallas Höstkaktus eller Novemberkaktus. Nu är det visserligen inte november än, men det är ju höst så kanske är det en höstkaktus. Såna har jag haft tidigare och de brukar leva länge. Jag hade en i över tio år en gång, och den blommade till och med varje år, i alla fall de första fem åren. Den här har alltså rätt stora chanser att överleva som jag ser det.


Kaktusen står i vardagsrummet där den gör sällskap med en röd miniros som också kostade tjugo kronor. Jag tänkte jag skulle experimentera och se om den i vardagsrummet överlever längre än den i köket eller om de har lika lång livscykel...

Till sist köpte jag en sorts orkidé. Jag inbillar mig att jag kan få såna att trivas hemma hos mig eftersom jag faktiskt hade en annan sorts orkidé tidigare under några år, och den blommade dessutom om. Får se hur den här trivs... Jag hoppas att de 200:- jag kastade ut på nya krukväxter inte är helt bortkastade!

8 kommentarer:

Livet på Citronodlingen sa...

du får sätta nåt slags piplarm som på dom som känner av halten av fuktighet i jorden och som börjar pipa på ett outhärdligt sätt när det börjar bli kris ;o)

Snäckskalsdalen. sa...

Kan inte heller ta hand om krukväxter så bra, så det blir mest supertåliga saker som accepterar att jag glömmer vattna titt som tätt. Kaktusar är bra och blommar villigt om de får det knapert! Så din Schlumbergera kommer säkert att bli fin!
KRam

Hörni sa...

Lycka till med ditt experiment. Novemberkaktusen är nog den enda jag skulle klara av av de där. Möjligtvis orkidén också. Ett tag.:)

Yvonne L sa...

Helena: Jaaaa!!!! Piplarm!!!! Såna får förmodligen Higgins att börja skälla också, så då är det ju helt omöjligt att glömma vattna! :D

Snäckskalsdalen: Jag håller tummarna för att åtminstone kaktusen överlever.

Gun: Tack, lyckönskningen behövs nog. Du klarade ju förresten både begonia och orkidé rätt länge om jag inte minns fel... ;0)

mamma sa...

ja men lycka till säjer jag också, kom ihåg din fina clivia som var så fin när du fyllde.

Yvonne L sa...

Mamma: Just ja, clivian lever ju än! Men den klarar ju allt. Skulle troligtvis överleva en atombomb. De här nya investeringarna är mer osäkra.

Renathe sa...

Krukväxter inomhus ser man sällan hos mig förutom kryddväxter.
Har fullt upp med att ta hand om blommor i trädgården.
Nu när det blir vinter har jag ledigt :)

Yvonne L sa...

Renathe: Jag har ju ingen trädgård... Kryddväxter är jag också jättedålig på! Fast jag har ett par nu som jag ska försöööka hålla vid liv längre än två dagar. ;0)