2010-10-06

Åh vad dåligt!

Har varit borta större delen av dagen och inte varit i närheten av vare sig dator eller annan nyhetskälla och kollar alltså upp lite snabbt via nätet vad som hänt. Läser om hur sd tågade ut ur Storkyrkan under biskop Eva Brunnes predikan eftersom de tydligen tyckte att hon riktade sig mot dem och deras politik. Jag kan då inte se vad de menar med att hon tog partipolitisk ställning. Nu är jag i och för sig inte så väldigt väl bevandrad i bibeln, men det biskopen tog upp i sin predikan "att det inte är värdigt en troende människa att göra skillnad på människor bara för att de kommer från olika länder" ser jag då inte som partipolitiskt. I det här fallet är det väl mer sett ur en kristen synpunkt eftersom det var en biskop som sa det. Säger jag samma sak är det mer en allmänmänsklig synpunkt. Man ska inte behandla människor olika beroende på varifrån de kommer. Så är det. Punkt. Att som sd tåga ut som de gjorde är inte bara väldigt ohyfsat, i mina ögon är det riktigt barnsligt faktiskt. Det är väl så barn brukar göra, "om inte jag får leka med din Barbie tänker jag aldrig mer leka med dig"... Kan inte låta bli att undra om de tänker resa sig och tåga ut ur riksdagen varje gång någon står i talarstolen och säger något de uppfattar vara riktat mot dem och deras parti? Pratar dessutom inte sd om att man ska respektera det svenska? I så fall var de väl själva väldigt respeklösa, för biskopens tal vid riksdagens öppnande ingår väl i hela ceremonin kring riksdagsöppningen? För visst var det väl den svenska riksdagen som öppnades? Att deras partiledare tydligen i efterhand har bett om ursäkt gör väl knappast saken bättre.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag tycker att du ska vara riktigt påläst på varför Sd gick ut ur kyrkan.dagen innan var Biskopen med demonstranterna i sthlm och där på plankorna stod SD var rasister och sedan sjöng dom om Jimmies mor och det var inga snälla ord ska jag säga.att sedan att hon sa detta i kyrkan om detta var bra.då undrar jag om detta inte är en mobbning. men det är barnsligt att inte ta reda på fakta från båda hållen och inte bara bara ta in lite information från bara ett håll innan man skriver något. alla tidningar.tv tar bara in lite av vad sanningen är.så ska det inte vara jag skäms just nu att vara svensk.

Joakim sa...

Sd gick ut ur kyrkan för att biskopen hyllade demonstrationer mot SD. Det är som att hon skulle ha stått och fördömt moderaternas politik eller tagit direkt avstånd från Vänsterpartiet. Sådant passar sig inte i ett sådant sammanhang som det var.

SD kunde kanske ha betett sig annorlunda men den stora provokationen står biskopen för.

Anonym sa...

Det förändrar väl inget om biskopen var på demonstrationen dagen innan? Om SD känner sig kränkta av att biskopen uttalar sig mot rasism så visar de precis vad de står för. Det gläder mig att de gjorde något så otaktiskt.

Anonym sa...

att biskopen tar politisk ställning och riktar kritik mot politiska håll är inte ovanligt, har hänt förut både mot Rödgröna och Alliansen. Så nej, det är inte passande att känna sig kränkt och ställa sig i ett hörn och tjura. Det var ju särbehandling mot SD vi inte skulle ha...

Hörni sa...

Jag håller med dig helt Yvonne! Biskopen talade om våra kristna demokratiska värderingar, om att alla människors lika värde, precis som man gör varje år vid riksdagens öppnande, och ska inte behöva ändra på talet bara för att SD råkar sitta där.

Yvonne L sa...

Anonym 1: Vad spelar det för roll vad biskopen gjorde dagen innan, en biskop har inget krav på sig att vara utan politiska åsikter eller att hålla sina åsikter för sig själv. Att en biskop tar upp kristna och demokratiska värderingar i en predikan hör väl till det biskopar förväntas göra. Om sen vissa människor tar det som en kränkning verkar det mer som de är väl lättkränkta. Speciellt i det här fallet när det finns sd-anhängare som både sagt och gjort värre kränkningar gentemot människor med andra värderingar.

Joakim: Innan biskopen nämnde demonstrationen tog hon upp människors lika värde, och jag är säker på att om hon sagt något fördömande mot övriga partiers politik så hade de inte rest sig och gått utan suttit kvar.

Anonym 2: Precis min åsikt. Plus att sd verkar väldigt lättkränkta

Anonym 3: Just det, varför anser sd att de ska särbehandlas? Fast det är klart, de verkar ju inte förstå det här med människors lika värde så det är förstås svårt för dem.

Gun: Nej, eller hur! Sd verkar tycka de ska särbehandlas hela tiden. De är inte speciella på något vis, annat än de har åsikter som de allra flesta av oss röstberättigade invånare inte håller med om.