2012-07-12

Konvalecent igen

Igår badade jag Higgins, imorse fick han ingen frukost av mig, morgonpromenaden gick via vanliga parken till veterinären där han blev stucken och så lämnade jag honom kvar där. Om jag ligger högst upp på Higgins shitlist?? Skulle tro det...


Idag var det alltså äntligen dags för tandsanering och borttagande av några hudknölar, något vi väntat på sen i mars men som ni som hänger med här vet har det ju varit en massa blodprovstagande sen dess för att se att hans värden stabiliserats. För er som totalt missat det eller helt enkelt ramlat hit för första gången lägger jag länken här  till samtliga inlägg som har med Higgins sjukdom att göra. För snart exakt ett år sedan fick han ju diagnosen Addisons sjukdom och den har påverkat det hela på så sätt att vi fått vänta med ingreppet som gjorts idag. Ett tag sas det ju också att han hade ett blåsljud på hjärtat som gjorde mig rädd vilket också fördröjde det här med tandsaneringen. Men nog om det nu. Vi hade alltså en tid hos veterinären idag, och översta bilden visar Higgins i mottagningsrummet strax innan han fick den första lugnande sprutan inför dagens operation. Tittar man noga kan man se lite av knölen på huvudet.


Den här bilden visar något bättre hur pass stor knölen var och hur tokigt den satt. Han hade en likadan stor knöl på kinden/under höger öra och igår när jag badade honom hittade jag ett par till på höger bog. Som tur var kunde de ta de här knölarna i samband med tandrengörningen, något som de annars inte brukar vilja göra. På grund av Higgins ålder - blir 12 den 23 augusti - och hans Addisons fick han en mindre dos av lugnande och även smärtstillande och sen fick jag vänta med honom i ungefär 10 minuter innan en sköterska kom och hämtade honom.

Vi bestämde att jag skulle komma och hämta honom klockan tre men att om det skulle vara så att jag behövde hämta honom tidigare fick de ringa. Tidigare har det varit så att de ringt och bett mig komma och hämta honom, idag hörde jag inget förrän framåt halv tre när veterinären ringde. Det visade sig att det hela blivit mycket mer omfattande än vad som var tänkt från början och därför flyttade vi fram hämtningen till klockan fyra. Tänderna var i sämre kondition än de trott och det hade slutat med att de fått dra ut 6 kindtänder. Själva tandstenen togs bort med ultraljud, men det var alltså så att sex av tänderna hade drabbats av tandlossning. Tyvärr satt de ändå fast hårt och några hade drabbats av rotspetsböld så han hade fått vara länge under narkos. Några av tänderna har de fått borra sönder för att få bort, och på grund av inflammation och infektion i munnen så har de inte sytt några stygn där. De främre tänderna i överkäken hade kommunikation mellan tandrot och näshåla vilket var orsaken till näsblodet han drabbades av tidigare i våras. Alltså precis så som veterinären trodde då. Han hade fått näsblod under operationen idag också, men det hade gått bra att få stopp på.

Knölarna som togs bort var hudcystor tror jag hon kallade dem för, inget farligt så de var inte ivägskickade men nu är de borttagna och där har han stygn på fyra ställen. Den 23 juli ska vi tillbaka och ta bort stygnen där och imorgon bitti ska vi gå till veterinären igen för de ska ge honom en smärtstillande spruta. Vi kan nämligen inte ge honom vanligt smärtstillande i tablettform eftersom det inte går ihop med kortisonet han äter mot Addisons... Framöver ska vi försöka få ner kortisondosen - det påverkar ju också levern att ständigt äta kortison - så vi ska börja trappa ner det till ½ tablett om dagen i en vecka, och sen ska han få ½ tablett varannan dag. När det togs bort helt förra gången blev han ju till slut jättedålig, och hamnade på djursjukhuset i Strömsholm och så långt får det ju inte gå igen. 


I och med att Higgins är en gammal hund och försäkringen åts upp av vistelsen på djursjukhuset gick hela kalaset på drygt 14000:-, men det är det värt att ha fått det gjort. Nu har vi fått hem en Higgins som ser ut lite som Frankensteins monster, som ni ser rakad på huvudet med blå tråd som sytt ihop såret. Det är rakat lite under höger öra och på höger bog, samtliga ställen har blå tråd stickandes ut. Vi åkte och hämtade ut ytterligare en antibiotokakur samt köpte fisk som jag ska koka åt honom och blanda med ris. Nu i början får han inte äta annat än mjuk mat, och han gillar ju ris och fisk. Sen när munnen läkt går vi tillbaka till hans torrfoder. Trots att han alltid ätit torrfoder och tuggat hårda kex har han alltså fått väldigt mycket tandsten. Vi ska försöka igen sen att borsta hans tänder, något som inte gått så himla bra vid tidigare försök. Men för att undvika ytterligare såna här pärser ska jag ge det ett nytt försök och försöka få Higgins förstå att det är för hans eget bästa. 


Ikväll får Higgins inte äta något alls, ska försöka få i honom antibiotikan lite senare men än är han lite väl groggy för det. Han hade ju fått dropp under operationen så de sa att han nog var kissnödig, men han ville inte kissa när vi gick från veterinären till bilen och inte heller när vi kom hem. Tog ut honom för ett tag sedan men han ville inte pinka då heller. När vi kom innanför porten stannade han där och satte sig lite konstigt. När han reste sig och stapplade iväg mot hissen fick jag se att han bajsat så det var bara att plocka upp. Väl inne i lägenheten upptäckte vi att han faktiskt pinkat lite här och var på golvet när han gått från soffan till köket, och när jag åkte ner till soprummet med diverse skräp fick jag se att han även kissat i hissen. Ut och torka där också alltså. Sen låg han en stund på golvet härinne vid datorn och när han gick härifrån och in till soffan fick jag se att han kissat en pöl på golvet här också, förmodligen när han låg ner. Med andra ord har han ingen större koll än på kisseriet. Ska ta ut honom om ett tag och bära iväg honom till lite buskar och se om han kanske orkar pinka lite där. Imorgon bitti ska vi som sagt till veterinären igen för en smärtstillande spruta och sen ska han få vara hemma med husse hela dagen och vara konvalecent. 

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Skönt att ha honom hemma nu. Ser på bilderna att det var typ samma knölar som Alfons fick. Han har tagit bort ett antal och nu senast i vintras.

Krya på dig nu Higgins, det är alltid värre för svarta cockrar. Kom ihåg det!!!

~Ingrid

Yvonne L sa...

Ingrid: Ja, det är skönt att ha honom hemma, svårt att inte tycka överdrivet synd om honom. Han har fortfarande svårt att veta om han är pinknödig så jag har fått duscha av honom eftersom han pinkat när han lega och sovit. Hoppas han piggnar till relativt snabbt.

Jenny sa...

Stackars Higgins. :-/ Det där med narkos kan ju vara ganska obehagligt, vet att en av våra missar var lite kocko ett tag efter sin kastrering, slapp liksom, kanske därför han kissade och bajsade lite si och så? Hoppas han är piggare imorgon och snart är tillbaka pigg och glad igen. :-)

Ingrid sa...

Alfons har alltid kissat ner sig sista gångerna efter han opererats och till sin stora fasa behövt dusha.

Hoppas natten varit lugn, det brukar ju bli lite oroligt.

~Ingrid

Renathe Schneider sa...

Puss till Higgins och kramar till er båda två!

Anonym sa...

Stackars, stackars liten.

Anonym sa...

Stackars, stackars liten.

Livet på Citronodlingen sa...

Krya på dig Higgins!

Pysselfarmor sa...

Nu har jag nogsamt läst allt i detta inlägg om Higgins operation som blev litet mer än vad du räknat med, men allt verkar ha gått bra!! Hurraaaa! Jätteskönt.