2012-07-25

Att bygga en bod

Igår fick Higgins tillbringa dagen med mina föräldrar när vi åkte iväg till torpet för att bygga en bod.


Vi har varit ut tidigare och röjt bort sly, gräs och annat som varit i vägen där boden ska stå. Igår när jag gick runt och inspekterade trädgården för att se om något nytt kommit upp och hur mycket de vilda djuren ställt till med la Niclas och hans måg ut lecablock och reglar som boden skulle byggas på. 


Vi vill ju inte ha en sned bod...


Pusselbitarna som ska bli en bod.


I mina ögon en hög med bräder av olika form och längd. Innan vi tog oss an den högen blev det lite kaffe och bullar för att skaffa oss energi. Dessutom fick bromsarna lite ledig tid och kunde vila upp sig inför kommande anfall. 


Dags att börja lägga pussel. Mågen planade mark med stora traktorn bredvid, och tog sig sen an gräsklippningen under tiden Niclas och jag bar brädor och pusslade ihop dem lager för lager. Man måste tänka lite i alla fall så att man lägger allt i rätt ordning. 


Sådär ja, det går faktiskt riktigt snabbt när man väl kommer igång och allt flyter på som det ska. Dörrarna kom som tur var ihopsatta, endast ramen måste sättas ihop. Boden har två utrymmen varav det bortre har vi kommit på ska få bli någon sorts badrum. Det finns liksom inte plats för något sånt inne i själva torpet.


När det var dags för en rast med äggmackor hade brädhögen reducerats till den här storleken...


...och själva bodbygget såg ut så här. Fönstret har kommit på plats och vi har nu kommit upp i en höjd på pusslandet som gör det hela lite besvärligare. Att balansera på reglarna är inte alltid helt lätt!


När vi nu ändå var tre stycken där så bestämde vi att sätta dit övre gavlarna eller vad det nu kan heta. De fem brädlagren från spetsen av triangeln kommer i ett stycke. Sen skulle de säkras med långa takbjälkar. Den sista takbjälken som ska hålla ihop det hela kunde vi inte sätta dit igår. Dels var klockan rätt mycket och vi var trötta efter att ha slitit hela dagen, och ju tröttare man är desto större risk att skada sig. Dels behöver vi lägga golvet i boden först för att kunna balansera stegar på ett säkert sätt för att nå upp ända till spetsen. 


Innan vi helt avslutade för dagen sattes dörrarna på plats. Det som saknas nu är golv, tak, målning och inredning. Det ska väl fixas någon sorts ramp eller trapp också så att man lätt kan ta sig in och ut med redskap och verktyg som är det stora delen av boden ska användas till. 


Inga kommentarer: