Arkitekt Paul Hedqvist vann arkitekttävlingen där uppdraget var att rita en byggnad som innehöll badhus, gymnastik- och tennishall. Nu blev det i slutändan "bara" ett badhus som invigdes 1933.
Vid invigningen var det inte bara landets största simhall, utan också en av de första funkisbyggnaderna utanför Stockholm. I badhuset hölls tävlingar i simning, simhopp och vattenpolo, och det fanns också olika typer av medicinska bad. På taket fanns också en solterass.
På 1980-talet gjordes en tillbyggnad på sidan och 1985 invigdes landets första äventyrsbad. Numera säger man väl inte att man går till badhuset, utan det är Vattenpalatset som gäller.
10 kommentarer:
Det ser ju väldigt typiskt funkis ut. Men "mitt" funkishus i Malmö var klart några år före. :-)
http://jahhollis.blogspot.se/2013/02/hundra-hus-2013-nr-4-funkishuset-vid.html
Jah Hollis: Ditt funkishus har liknande former som ett av de hus jag tänkt ha med härifrån Eskilstuna.
Har många minnen från badhuset från gymnasietiden på 70-talet och sedan från vattenpalatset med egna barnen. Gillade aldrig de besvärliga omklädningshytterna.Är de kvar?
Mona: Jag har inte varit där på närmare 20 år och har inget minne alls av hur hytterna var då. Men jag skulle väl tro att det är nytt sen 70-talet i alla fall.
Hoppsan! Tänkte har jag verkligen varit inne här och kommenterat den här bilden, men inser att det är en annan Mona. Jag har börjat gilla funkisstilen, så jag tycker det här är snyggt.
Kommer idag bara ihåg hur kallt vattnet i simhallen var, mkt kallare än hemma... :-) Mina släktingar kunde inte förstå varför vi inte ville följa med dit mer. Men vi var ju bortskämda med varmare i vår hall o äventyrsbad ;-)
Jodå, du har rätt angående restaurangen och räksmörgåsarna.
Första funkisbyggnaden utanför Stockholm och landets första äventyrsbad! Det är/var till att "ligga i framkant"!
Tack för mera kunskap!
Ett snyggt Vattenpalats! Finns inte solterassen på taket kvar?
Hej!
Visst kunde det vara lite bökigt om man hamnade fel runt omklädningshytten men det ändå ett fantastiskt funkis-tänk runt det hela. Man gick in i varannan gång med slaskiga skor och ut i varannan gång barfota. Ingångsdörren i hytten funkade också som som dörr för skåpet och därefter gick man ut via andra dörren och vidare i gången mot tvagningsrum med rotborstar som ångades rena.
Funkis är ordet. Undrar om det det var arkitekten som designat omklädningshyttsystemet. Har aldrig sett ngt liknande.
Skicka en kommentar