2013-02-01

Eskilstuna stålpressningsbolag (Hus 3 av 100)

Förra 100-husinlägget handlade om Bok-Öbergs gamla vackra byggnad. Granne med det ligger kvarteret Värjan, och så kallas byggnaden ni ser på bilderna nedan idag. Av skylten ni ser uppe på fasaden ser ni att idag håller diverse kommunala förvaltningar till därinne. 

Precis som grannfastigheten är det Emil Befwe som är arkitekt.


Lite annan vinkel mest för att ni ska se att det är en ganska stor byggnad.


Företaget som lät bygga fastigheten var Eskilstuna Stålpressningsbolag AB, eller Stålpressen som de kallades. Företaget grundades 1893 och de tillverkade allt från plåtmjölkflaskor, delar till separatorer, vägskyltar och rostfria bänkar. Under andra världskriget ägnade de sig åt att tillverka saker åt försvaret. Stålpressen flyttade 1970 större delen av sin verksamhet till en plats utanför stan, och det var då kommunen köpte fastigheten. Viss del av Stålpressens verksamhet hyrde fortfarande in sig här fram till 1983. Efter det byggdes lokalerna om och nu är det bara kommunala förvaltningar som har sina kontor här. 


Den vackra gamla entrén med firmanamnet inpräglat ovanför dörren. Numera håller kommunhälsan till därinne om jag inte minns fel. 


Så här ser byggnaden ut när man går på Västermarksgatan

6 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Vilken ståtlig byggnad och så himla bra att man bevarar den genom att lokalerna används. Huset verkar enormt stort!

Anki sa...

Riktigt vacker och ståtlig byggnad... ser ut som om det tar upp nästan ett helt kvarter. Bra att de lämnat kvar namnet över entrén... känns respektfullt mot de gamla ägarna på något vis... och fint är det också.

Yvonne E sa...

Pysselfarmor & Anki: Fastigheten tar upp ett helt kvarter, så den är mycket stor!

Susanne sa...

Otroligt ståtlig byggnad med vackert tegel.

Mona sa...

Wow, vilken pampig byggnad! Otroligt vacker, men skamligt att det klottrats på fasaden.

Jah Hollis sa...

Det var ett rejält schabrak till bygge. Från industri till kommunal verksamhet. Tiderna förändras.