2013-03-05

Dålig placering


Det finns dåliga placeringar och så finns det riktigt dåliga placeringar. Om ni tittar på det gröna bandaget kanske ni håller med om att det är en riktigt dålig placering. Alldeles runt svansroten. Suck! Igår beställde jag tid hos veterinären för att kolla en stor knöl Higgins har på höger sida av halsen. Den har funnits där en längre tid, men nu hade han kliat sönder den häromnatten så vi vaknade med blod på golvet och i Higgins päls. Knölen sitter väldigt tokigt till och hamnar ofta i vägen för halsbandet, men den har inte besvärat Higgins annars så jag har låtit den vara och försökt hålla den ren så gott jag kunnat. Emellanåt har den vätskat sig så pälsen har tovat ihop sig och nu såg det verkligen inte klokt ut. Alltså beställde jag tid hos veterinären och tänkte att när vi ändå var där kunde de få titta på den knöl han haft i närmare två år vid svansroten. Den upptäcktes när han fick sin Addisons konstaterad, men ansågs då inte vara någon fara utan vi skulle koncentrera oss på att hålla Addisons i schack. Knölen verkar inte ha bekymrat Higgins, men det har varit lite oroväckande de gånger han fått för sig att åka kana på rumpan och leka pingvin, men det har klarat sig. Imorse så såg jag att pälsen därbak såg tovig ut, och jag kunde se spår av torkat blod. När pappa kom med Higgins sen när jag skulle ta honom till veterinären sa han att det blött lite från den där svansknölen. 

Veterinären kollade först knölen vi beställt tid för, rakade bort pälsen runtomkring så hon skulle se ordentligt. Hon tyckte som jag att det nog var idé att operera bort den pga dålig placering. Sen skulle hon titta på knölen vid svansen. Hon klämde väl lite på den för att känna hur stor den var och då började det blöda. Och som det blödde! Till slut var det jag, sambon, veterinären och tre sköterskor inne i rummet och hjälptes åt. Eller där mot slutet gjorde inte jag så mycket då jag blivit avlöst av en sköterska för att se till att Higgins höll sig stående. Efter att ha stått så ett bra tag kände jag i armarna att det inte skulle gå att stå så alltför länge till så då ropade veterinären in en sköterska som tog över den uppgiften. Vartefter det blödde från bakre knölen och de försökte få stopp på det kom det in ett par sköterskor till och sen var det två av dem som bytte av varandra med att se till att Higgins stod upp. Jag upptäckte att jag bara stod där bredvid och höll i kopplet, och sambon stod och kliade öronen på Higgins för att distrahera honom lite och för att han inte skulle krångla sig ur munkorgen. 

Knölen vid svansen är alltså riktigt dåligt placerad, och på grund av den så kommer det att bli operation på Strömsholm. Det kommer att ske rätt så snart, veterinären skulle skicka remiss samt ringa och trycka på att det är rätt akut att få den här operationen gjord. Hade det bara varit knölen på halsen hade de opererat på kliniken här i stan, men det behövs riktiga experter för svansknölen då den alltså sitter precis bredvid "bajshålet" som veterinären så fint uttryckte det. Skär man fel där är det riktigt illa som hon sa. Just nu funderar jag mest på hur jag ska få bort bandaget som sattes dit för att hålla en kompress på plats. Kompressen är sån sort som inte fastnar, så det ska bara vara att ta bort den utan att den tar med sig sårskorpan. 

För er som inte varit med så länge, inlägget om när Higgins fick Addisons konstaterat finns här och sen har jag samlat allt om Higgins och alla hans upplevelser sen sjukdomen konstaterades i en kategori som jag kallar just addisons sjukdom. Dit kommer man också om man trycker på bilden av Higgins i kolumnen till höger. Vi hade en jobbig period förra våren med magsjuka som slutade i att han fick läggas in på Strömsholm, och sen hela försommaren hade vi täta besök för blodprovstagning innan hans värden var tillräckligt stabila för sövning och borttagning av ett par knölar samt utdragning av ett gäng tänder. Förutom det då så fungerar det bra med medicineringen mot Addison, en medicinering som är livslång och livsviktig.  

8 kommentarer:

Kicki sa...

Fy, vad jobbigt det är när hundarna inte är friska. Hoppas att Higgins knöl är godartad. Det räcker väl till med hans andra sjukdom.
Han är ju inte ung längre heller.

Hörni sa...

Stackars Higgins och stackars er. Det är så jobbigt när ens djur är sjuka. Elsa är inne på sin tredje antibiotikakur sedan hon kom till oss för drygt fem månader sedan, och inte blir hon frisk någon gång heller. Det är inte kul..

Ingrid sa...

Bra att han fått tid och får ta bort det snabbt. Det säger tumörmatten som tagit bort en si så där 40 knölar på våra hundar sammanlagt. Mest i tikarnas juverdelar och alla har varit godartade. Ofta är dom ju det men om inte så vill man ju veta det också.

Vi kommer slå knut på oss alla för svans och tumhållning. Milton står också inför att ta bort knölar och frågan är om de vågar operera eller ej.

Jag hatar knölar,på både människor och djur. Suck!!

Tänker på er och sänder mängder av goda tankar åt ert håll.

~Ingrid

Renathe Schneider sa...

Oj! Stackars Higgins! Och dig med! Kram!

Helena sa...

Åh, stackars Higgins. Inte nog med att han ska opereras... Nu vill du väl bada honom igen också antar jag...

Yvonne E sa...

Kicki: Ja, det är jobbigt, och visst räcker det med hans andra sjukdom. Men tyvärr får man ju inte välja själv...

Hörni: Addisons är ju hanterbart med medicinering, så det är något vi vant oss vid. Nya sjukdomstillstånd känns onödiga. Elsa har verkligen haft otur, och jag hoppas verkligen att hon blir helt frisk snart!

Ingrid: Du har ju verkligen haft din beskärda del och mer därtill av knölar och andra tråkigheter med dina vovvar. Man vill ju inte ha knölarna, och egentligen spelar det ingen roll om de är godartade eller ej, nu vill jag bara ha bort dem. Mottagningen här i stan hade 2,5-3 veckors kö för operation, så Strömsholm ska gå snabbare. Skulle ju helst få det gjort omedelbart, men lite väntetid får vi stå ut med.

Renathe: Higgins verkar inte bry sig så mycket, det kommer att bli lite svårt bara att hålla koll under natten så han inte slickar sig där bak...

Yvonne E sa...

Helena: Jag köpte nytt schampo idag så bada lär han få göra.;-) Men jag lugnar mig ett tag, vill inte bråka för mycket med orsaken till bandaget... Möjligen skölja pälsen lite på benen imorgon eller nåt.

Pysselfarmor sa...

Nä fy 17 - nu blev jag både ledsen och orolig. Men det går säkert superbra med operationen. Higgins ser litet "utslagen" ut av all anspänning som varit.