2012-02-10

Ändrad dosering av kortisonet


Ni som hängt med ett tag vet att Higgins sen i somras medicineras mot Addisons sjukdom, för er som inte vet går det bra att läsa allt här. Han har ätit samma mängd medicin hela tiden tills för ungefär en vecka sedan. Då ändrades doseringen av kortisontabletterna, så istället för att äta en kortisontablett varje dag får han en tablett varannan dag. Jag hade ringt veterinärmottagningen för att få nytt recept utskrivet för bägge hans mediciner, och på eftermiddagen ringde en veterinär upp. Vi var ju på kontroll av hans värden i november, och än behövdes ingen ny kontroll, men hon tyckte vi skulle försöka dra ner på kortisonet. Det är ju inte bra att äta det för länge, och även om dosen Higgins fått inte varit så stor tyckte hon ändå att vi ska testa om han klarar sig ändå på en lägre dos. Det är inte kortisonet som är det viktiga i behandlingen mot Addisons, även om han inte producerar eget kortison. Det viktiga är att det är balans i halterna av natrium och kalium vilket är det som kan avgöras genom blodprov. Om kortisonet är nödvändigt går inte att göra tester på, den enda som kan säga något om det är Higgins själv. 

Nu har han alltså fått sina 2,5 tablett Florinef varje dag, och varannan dag får han även en kortisontablett inrullad i morgonens ostdosering. Vi märker ingen skillnad på honom i det stora hela, han är pigg och glad och går promenader, busar, tigger levergodis och kex precis som vanligt. Det enda är att han återigen har börjat kissa inne på nätterna. Som tur är håller han sig till att kissa på tidningar vi lägger ut på köksgolvet när vi ska sova, och det verkar bara vara en kissning per natt. Vi spärrar av in till vardagsrummet så att han inte ska gå in och kissa på mattan där vilket han säkert skulle göra annars. Vi hoppas att det här kissandet kommer att ge med sig när hans kropp vant sig vid nuvarande kortisondosering, men gör det inte det så får vi väl leva med att torka köksgolvet varje morgon. 


7 kommentarer:

Mille sa...

Lockiga öron och skägg det gillar Nova.
Här kommer en krya på sig kram från oss :)
Tur att han bor med en bra familj, så vill man att alla djur ska ha det.

Trevlig helg.

KerstinA sa...

Å så fin han är. Jobbigt när man inte kan få svar på frågan "Hur mår du?" Av erfarenhet vet jag att det är inte alltid så lätt att läsa av en tapper vovve.

Ingrid sa...

Ja nog lever man med lite kiss alltid. Alfons kan ibland kissa en skvätt i sängen men det är inte ofta. Han gör det när han sover och matte bäddar som de gör på sjukvården med en extra laddning under som kan suga upp.

Skönt att höra att Higgins svarar så bra på medecinen.

Ett tips är att lägga en gammal handduk eller badlakan på golvet de brukar gå och kissa där om det krisar istället för på golvet.

~Ingrid

Unknown sa...

Åhh,, han är så fin. Klapp och kli från oss i norr!!

Pysselfarmor sa...

Hoppas allt blir bra för söte Higgins!

Bibbi sa...

Fina Higgins:-) Skulle ju vara skönt om det funkar med mindre dos. Håller en tumme för onom. Även att kiseriet inne ska sluta....Men som sagt, huvudsaken han mår bra.
Sköt om er och gosa lite extra med honom från mig;-)

Hörni sa...

Söta Higgins, hoppas han klarar sig på lägre dos nu då. Jobbigt att torka kiss, men huvudsaken han mår bra.

Sv: Ja, hon valde ju själv den där fåtöljen till sin tron, så hon trivs väl där antar jag. :)