2008-12-29

Snart nyår

Hittills har det varit förvånansvärt lite smällande med raketer. I alla fall med tanke på att försäljningen inför nyårsfirandet började för några dagar sedan. Tidigare år har det smällt mest hela tiden från dagarna innan jul till ett tag in i januari, men i år har vi haft tur i min del av Eskilstuna. Det har inte varit lika hemskt som tidigare, och jag hoppas verkligen att det fortsätter på samma låga nivå. Visst har det varit smällar, och Higgins blir arg och skäller om vi är inomhus, men är vi ute så blir det en annan sak. Då tar det först tvärstopp, antingen står han blick stilla och väntar på nästa smäll eller så lägger han sig ner. Sen när han väl bestämmer sig för att vi kanske kan röra på oss ändå så sätter han en faslig fart, och då ska vi hem så fort det bara går. Ingen tid att sniffa längs med vägen, ingen tid att lyfta på benet även om vi precis kommit ut genom dörren.

Har han hört smällar innan vi ska gå ut så vill han helst inte följa med alls, då får jag först ägna mig åt att locka ut honom i hallen så att jag kan få på honom koppel och reflexväst. Sen när vi kommit ut på gatan är det bara att med bestämda steg gå åt något håll och hoppas på det bästa, det vill säga att det inte smäller. Jag måste ändå säga att cd’n jag köpte tidigare i höstas med ljud av fyrverkerier, skott och åska har gett lite resultat i alla fall. Det är inte en riktigt lika panikslagen hund jag har med mig ut nu som jag haft tidigare om åren, men det ska inte behöva vara så här!

Varje år vid den här tiden går debattvågorna höga, för eller emot fyrverkerier, och det är förvånansvärt många som verkar tycka att det hör till de mänskliga rättigheterna att skjuta iväg fyrverkerier. Många av dem som förespråkar fyrverkerier verkar helt sakna empati och förståelse för andra. De har åsikter som att hundar som är skotträdda måste ha ett genetiskt fel och borde avlivas, ägarna till skotträdda hundar har klemat bort sina djur, några tänker fortsätta skjuta raketer så länge inte alla hundägare plockar upp efter sina hundar, eftersom det bara är nyår en gång om året kunde alla med rädda hundar stanna inne … Listan på idiotiska kommentarer och åsikter kan göras lång. Men som sagt, empatin och förståelsen verkar helt saknas hos många som har åsikter.

Att det inte bara är hundar som mår dåligt verkar gå folk förbi, det finns andra djur som lider, tänk bara på de vilda djuren! Det finns människor som av olika anledningar mår dåligt och blir rädda av smällar. Miljön mår inte bra av raketer. Det som är mest synligt där är väl hur mycket skräp det blir! Inte är det de som skjutit upp raketerna som går och städar inte.

Smällarupproret!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Yvonne. Här smälls det halva nätterna, ja dagarna igenom. Våra fyrfotingar tycker inte alls om det, eller ja storebrorsan bryr sig inte så mycket men lillfia är ju en liten fegkrake så hon springer som en skållad råtta och försöker undvika oljudet, vilket inte är så lätt när de smäller av eländet på gatan, utanför lägenheten... Jag hoppas ni får en lugn nyårsafton, här ska vi hälsa på svärfar på sjukhus och stoppa mössa på huvudet på lillfia så hon kanske inte blir helt sönderstressad av oljudet. Kommunen försökte faktiskt förbjuda eländet men Länsrätten upphävde kommunens smällar/raketförbud... Så kan det gå. Gott nytt år från oss fyra. Kram / Jenny M.

Yvonne L sa...

Det verkar verkligen som om vi haft tur i år, i alla fall hittills. Vi får väl se hur det blir imorgon, men förhoppningsvis ska vi väl hinna med en riktigt lång promenad på förmiddagen innan eländet börjar.

Hoppas att ni får en någorlunda lugn nyårsafton och att lilltjejen inte blir totalstressad!