2012-09-30

Höstdag vid torpet

Igår fick Higgins vara hos mina föräldrar när vi åkte till torpet i regnet. Jag skulle måla det sista inne i boden och så skulle vi elda upp en massa ris och träd som låg i färdiga högar. Vädret lämpade sig bra för eldning, vi behövde inte oroa oss för att starta någon skogsbrand i alla fall. 


På fältet mellan vårt torp och ödetorpet låg en stor hög potatis. Det är bonden som äger marken där som lägger ut mat till vildsvinen som det finns gott om i skogarna. Nu får de snart ta och skjuta av lite svin, för vi ser mer och mer spår efter dem på tomten. Igår upptäckte vi att de bökat upp några av lökarna vi grävde ner förra helgen. Nu verkar inte som att de tycker om att äta lök, den låg nämligen bredvid hålen de bökat upp. Eller så tyckte de att vi valt fel ställe för vår plantering. Men om vi vill ha lökar planterade vid husväggen kan vi väl få ha det! Dumma svin! 


Här är ett annat spår av vildsvinen, inte så stor uppbökad grop men det är precis vid tomtgränsen. Att tomten används mer eller mindre som motorväg för alla vilda uteliggardjur i skogen runtom ser vi spår av varje gång vi är där. Igår kunde vi se mängder av spår från alla möjliga djur. Helt säker är jag på älgspåren i leran på vägen, men sen var det mindre också som jag antar kommer från rådjur, hjort, vildsvin och någon eller några rävar. 


Lavendeln frodas i alla fall, men någon har varit och petat i jorden bredvid. Vi är glada att de inte bökat upp hela rabatten. Som tur är verkar i alla fall inte lavendel sitta på något djurs matlista, för den har alltid fått vara ifred. Vi har olika sorters lavendel planterade på lite olika platser på tomten. Några som gillar det är ju fjärilar har vi förstått. Nu hoppas jag att lavendeln är vintertålig så vi kan njuta av den nästa sommar också. Läste någonstans att man ska beskära den på våren, så det är väl bara att försöka komma ihåg det då. 

Imorgon börjar älgjakten så då ska vi hålla oss ifrån torpet ett par veckor. Förhoppningsvis hinner jägarna då fälla sin tillåtna ranson så vi slipper hamna i skottlinjen. 

Inga kommentarer: