2012-04-03

Återbesök


Idag var det dags för återbesök hos veterinären, Higgins skulle ta blodprov för att få sina värden kollade igen efter hemkomsten från Strömsholm. Det var både blodprov och kontroll av hans allmäntillstånd, och detta skulle göras på fastande mage. Det enda han fick innan vi gick iväg på morgonpromenaden var en ostskiva med den ordinerade medicindosen för hans Addisons. Kan ju säga att Higgins inte var nöjd med att inte ha fått någon mat sen igår kväll, men han traskade i alla fall glatt på längs hela promenaden. Sen i fredags är han för övrigt tillbaka på enbart sitt vanliga torrfoder utan inblandning av vare sig dietfoder eller ris/kokt fisk. Vi har självklart följt doseringen av Prednisolon (kortisontabletter) och Florinef  som han äter dagligen mot Addisons sjukdom och som ändrades på grund av hans magsjuka. 

Veterinären kollade igenom Higgins så gott det gick, han var allt annat än samarbetsvillig utan ville hellre rymma därifrån genom att klättra på mig som värsta gorillabebisen. Han har alltid varit en mattefixerad hund, och det har förstärkts sen han kom hem från Strömsholm. Vi pratade igenom medicineringen och hur han mådde i övrigt, och sen kom en sköterska och tog blodprov vilket väl gick sådär. Higgins var mer motsträvig än han någonsin varit tidigare, antar att han har Strömsholm i färskt minne och inte alls tycker att han behöver stickas med fler nålar. 

När provet var taget så var det bara att gå hem och vänta på att veterinären skulle ringa om resultatet. Vi hade kunnat vänta där, men varken Higgins eller jag hade ju ätit någon frukost och efter en promenad på närmare 40 minuter och sen veterinärkoll var vi närmast utsvultna bägge två.

Nu har veterinären nyss ringt, och det blir lite förändringar igen i medicineringen mot Addisons. Dosen av Florinef höjs med en halv tablett per dag, natriumvärdet såg bra ut men kaliumet låg precis på gränsen sa hon. Kortisonet ska vi dra ner på igen så att han bara ska äta 2,5 mg per dag istället för de 5 mg han ätit sedan han kom hem från Strömsholm. Hans levervärden såg inte så bra ut, och det är troligtvis p.g.a. den höga kortisondosen. Jag ska också köpa något sorts kost/fodertillskott som ska hjälpa till att stabilisera levervärdena. Om ungefär tre veckor ska vi tillbaka till veterinären igen för nytt blodprov för att se så att värdena stabiliserats. Först när levervärdena ser bra ut kan vi tänka på att få hans tänder rengjorda, och det måste göras på Strömsholm. Tänderna måste ju fixas när han är sövd och dels har han ju ett blåsljud på hjärtat och eftersom han har Addisons sjukdom blir han en extra riskpatient under narkos. 

Om ni missat mina inlägg i bloggen om Addisons sjukdom och vill veta mer om hur det är att ha en hund med den sjukdomen, klicka här eller på Higgins porträttbild uppe till höger!

11 kommentarer:

Jenny sa...

Jobbigt med det där medicinerandet, förstår att Higgins är lite missnöjd med allt krångel. :-)

Yvonne L sa...

Jenny: Medicineringen i sig är inte så problematisk, den slinker ju ner bara pillrena är inrullade i ost. Däremot har nålstickande blivit lite problematiskt...

BMW o Rudi sa...

Lille Higgins , vad han får stå ut med. Bli stucken utan frukost i magen och sånt....
En bloggkompis till oss har idag fårr diagnosen Addisons på sin hund och jag har tipsat henne om din blogg.

Yvonne L sa...

BMW&Rudi: Higgins tycker det är synnerligen dåligt att behöva gå till veterinären alls, speciellt utan frukost och speciellt att bli stucken. Tipsa på om bloggen, kan inläggen om Addisons vara till nytta för någon är jag bara glad att kunna hjälpa till!

Sofie sa...

Hej! Det är mig BMW och Rudi har rekomenderat för att läsa din blogg om Addison. Mycket intressant måste jag säga då mycket stämmer in på min hund. Fast min hund är lite yngre än din bara 5 år så det går lite ont i hjärtat att hon har blivit sjuk. Kommer helt klart att kolla in här igen. Lägger till dig på min blogglista så jag hoppas att det är ok.

Livet på Citronodlingen sa...

Stackars Higgins ;)

Pysselfarmor sa...

Har följt er "resa" nu en tid och förstår din oro! Håller tummarna att det ska gå bra.

Sirpa sa...

Hej! Jag såg er på promenad vid Tullgatan en morgon då jag var på väg hem från jobbet och då skuttade han på och såg så himla pigg och glad ut Higgins!
Alltid trist när dom blir gamla och sjuka... fick ta bort min ena gamling förra månaden ;-(

Ingrid sa...

Det är tur det finns veterinärer ändå.

Men du, när vi tog tandsten på gammel Alfons nu efter jul så drogades han bara. Det gick finfint så slipper man söva.

~Ingrid

Lena sa...

Hejsan!

Hittade din blogg när jag surfade runt bland bloggar:)

Vår storpudel Ozzie (2 år i maj) Fick Addisons sjukdom i aug. 2011.

Det har varit många turer med kortison och Florinef.
Han äter nu 1 prednisolon (kortison) på morgonen + 3 florineftabletter. På kvällen får han 2 florinef.

Han har haft en addisons kris efter vi började med medicineringen, det var när vi testade kortison nivån.

Nu mår han bra och är samma galna och tokiga hund som innan.

De tror att han kan ha fått denna sjudom av att vi kasterade honom kemiskt. Han är ju lite ung för att få Adddisons . Han hade ju säkert fått den senare i livet ändå.

Det är intrressant att läsa om din hund och jag hoppas att allt är bra med honom.

Lena

Yvonne L sa...

Ingrid: Får se hur de tänker göra på Strömsholm sen med Higgins tänder, de måste göras något åt dem i vart fall...

Lena: Hur Higgins fått sjukdomen vet man väl inte, det är ju en hormonsjukdom som kan drabba även människor. Higgins var ju dessutom redan en gammal hund när han fick diagnosen, så därför tog det tid innan de drog sambandet.