2015-06-07

131 av 365 - Medhjälpare

131 av 365 - Medhjälpare

Det brukar vara standard att varje gång när vi kommer till torpet hittar maken några getingbon som vi förstör eftersom vi inte vill ha getingar precis inpå knuten. Vi har inte hittat ett enda bo den här säsongen och började undra vad det berodde på. I helgen förstod vi varför, då kom denna bålgeting in på besök i gäststugan vi håller på och isolerar. Bålgetingar äter vanliga getingar så vi ser dem som medhjälpare, även om vi sen höll dörren till stugan stängd eftersom vi fick besök därinne hela tiden. Det är ju inte en gäststuga för bålgetingar vi håller på och bygger. 6 kommentarer:

Livet på Citronodlingen sa...

Pest eller kolera liksom :)

Yvonne L sa...

Livet på Citronodlingen: Exakt! Fast bålgetingarna är inte aggressiva så länge man inte stör dem precis vid deras bo. Inte för att vi vet var de här bor men vi tror de bor ute i skogen. Den vi såg flög däråt. Bara de äter upp vanliga getingarna som brukar bygga här och var runt torpet är vi nöjda.

Pysselfarmor sa...

De är ena riktiga "bamlingar" de - stora! Jag har hört att de är inte lika aggresiva mot människor som "vanliga" getingar är.

AC sa...

Så fint du fotat din gäst. Detaljrikt.

Yvonne L sa...

Pysselfarmor: Det stämmer, de är inte aggressiva mot människor, i alla fall så länge man inte är i närheten av deras bo och stör. Maken har berättat att han hade två samhällen bålgetingar därute för några år sedan, och de höll stenkoll på honom när han gick runt med gräsklipparen. Men, så länge han kom från "rätt" håll och de såg att han var på väg brydde de sig inte.

Anders E sa...

Bra bild och en lysande berättelse som gav liv åt det bilden berättar.