2013-05-09

Ödetorpet (Hus 8 av 100)

Det känns tveksamt om jag kommer att hinna mer 100 hus på ett år, det är så mycket annat på gång och jag hinner inte runt och kommentera hos övriga deltagare i denna utmaning. Samma sak med 365-utmaningen men jag tar något hus då och då när jag har tid och när jag fotat. 


Det här är ödetorpet som ligger närmaste granne med oss när vi är ute vid vårt torp. Det ligger en gammal åker emellan som markägaren plöjer upp årligen, där brukar man kunna se rätt många fjärilar under sommaren. Jag var inne i det här övergivna torpet senast förra sommaren, men nu vet jag inte om jag vågar ta mig in igen. Dels är jag harig när det kommer till råttor och möss och jag antar att det kryllar av såna runtomkring därinne. Sen är det stora hål i golvet där man ska ta sig in, och trappan upp till övervåningen är inte heller att leka med. Men, trots det så använder de som har jakträtten torpet som jakttorn. Det står stolar uppställda vid en del fönster både på övervåningen och nedervåningen. Den gamle ägarens saker finns också kvar till viss del, uppe på övervåningen hänger en gammal skinnjacka, det ligger böcker på sina ställen och det finns en gammal trampsymaskin därinne bland en massa annat bråte. Spännande ställe att smyga in på, men som sagt nu känns det lite väl vanskligt.

Mer om utmaningen och fler deltagare här. Några bonusbilder:
Nedanför ser ni en bild jag tog uppe på vinden för ett par år sedan när jag smög mig in i ödetorpet. 

En gammal radio bland bråten på vinden.

Så här såg det ut vid entrédörren förra året när jag var på spaning vid det gamla torpet och faktiskt vågade mig in. Men det är rätt stora hål i golvet... Bilden är tagen i trappan uppifrån vinden dit jag vågade mig upp.

Nedanför vindstrappan

8 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Märkligt att man inte river huset när det är sådär förfallet.

Yvonne E sa...

Pysselfarmor: Man måste ha rivningstillstånd för att riva, och det kostar pengar. Därför står många gamla torp, bodar, ladugårdar och liknande och förfaller. Just den här var det visst så att den gamle mannen flyttade ut för en väldans massa år sedan och trodde sonen skulle ta över. Men det blev aldrig så och sen har torpet stått. Nu är tveksamt om man skulle kunna rädda det.

BatongAmanda sa...

Reglerna är hårda! En granne vars hus brann ned och bara skortenen var kvar var tvungen att söka rivning av skorstenen innan de fick söka återuppbyggnad via försäkringsbolaget! Så tråkigt att de inte tas till vara på och vi har nån granne där de bor i Husvagn trots flera hus som är i dåligt skick på tomten och inget gör de åt dem! :(
Trodde det inte var tillåtet att skjuta inne ifrån hus eller fordon!!! Kram ;D

Jenny sa...

En himla massa hus blir det :-P Skulle aldrig orka. Vill inte ha krav på fotograferande ;-)

Jah Hollis sa...

Tycker som Pysselfarmor att ägaren borde göra något åt det förfallna huset. Det ser ju inte speciellt fräscht ut och det finns ju uppenbarligen risk för olyckor där inne. Det har säkert varit ett fint hus en gång, men någon form av myndighet borde väl kunna säga ifrån.

Yvonne L sa...

Jenny: För det mesta fotar jag ju mest hela tiden och brukar ha många foton att välja mellan och jag tar det som en kul grej. Krav ställer jag absolut inte på mig själv, jag gör det för att det är kul! Hinner jag färdigt så gör jag... :)

Jah Hollis: Vill man låta sitt hus förfalla får man säkert göra det. Det står ju egentligen på privat mark så som obehörig nyfiken människa får man väl skylla sig själv om man trillar genom golvet och gör sig illa. :)

Susanne sa...

Vilket fint fotoobjekt! Gillar också sådana miljöer och du har skildrat det fint.

Om fotoutmaningen tycker jag det inte ska tas på fullaste allvar utan att man faktiskt upptäcker hur många hus det finns i ens omgivning och att man tar reda på lite om dem. Hinner man inte alla så är det ju ingen katastrof. Huvudsaken är att man tycker om att berätta om husen. Blir det för många krav är det inte roligt längre.
Slutsats: Ta det som det kommer och gör det du hinner så länge du har kul. :)

Jag har också haft det lite körigt de senaste månaderna och inte hunnit runt och tittat på alla husdeltagare. Men det ska bli bättre, hoppas jag.

Razzy sa...

Det är synd att man inte tar hand om så vackra hus utan låter dem förfalla istället, sonen kanske skulle ha försökt sälja huset till någon som vill ta hand om det.. Vacker bild är det iallafall :)