2013-01-14

Gamla Bok-Öbergs (Hus 2 av 100)

 Förr i tiden byggdes väldigt vackra industribyggnader, och ett gäng såna har vi förstås i Eskilstuna som är en gammal industristad. Den här byggnaden ritades av arkitekt Emil Befwe och det gjorde han åt Bok-Öbergs som väl är mest kända för sin spelkortstillverkning som de började med 1902. Spelkortstillverkning höll de på med fram till 1999 då verksamheten flyttades till Belgien. Bok-Öbergs tillverkade förutom spelkort diverse kontorsmaterial och de tryckte även och gav ut böcker under en period. 


Huset byggdes 1899-1901 och ansågs mycket modern för den tiden med stora ljusa arbetssalar. Det fanns elektricitet och ventilation som drevs med kraft från en egen ångmaskin som stod i källaren. Här är fasaden ut mot Alva Myrdals gata. 


Titta vilka vackra detaljer! 


Bok-Öbergs, eller Esselte som de väl är mer kända som under senare år, hade verksamhet i lokalerna fram till någon gång på 1960-talet då de flyttade utanför stan. Här ser man delar av fasaden från Smedjegatan.


När tryckeriverksamheten flyttades på 60-talet såldes fastigheten till kommunen så det har funnits diverse kommunala kontor och andra kommunala verksamheter här. Numera har det mesta av den verksamheten också flyttat därifrån, och delar av huset är nu studentlägenheter. 
Så här ser det ut mot Gymnastikgatan, och ungefär mitt på ser ni en uppstickande del...


...som ni ser mer i detalj här. Det är Bok-Öbergs firmamärke i olikfärgat glas. År 1845 var då firman etablerades, och år 1900 flyttade de in i den här vackra byggnaden. Kvarteret som fastigheten ligger i heter Vakteln.


11 kommentarer:

Susanne sa...

Vilken vacker gammal byggnad med så fina detaljer överallt. Tänka sig att det var här spelkorten tillverkades. Och vem skulle inte vilja vara student igen och bo i det huset.

Anki sa...

Ett väldigt fint och imponerande gammalt hus - de kunde verkligen både rita och bygga vackra hus på den tiden. Så fina detaljer och de vackra ankarsluten...
Härliga bilder!

Maria sa...

Det finns verkligen många vackra byggnader i Eskilstuna.

Kakan sa...

Så mycket historia det finns här...
Tänk om väggarna kunde prata...
Ha det bra!
Kram Kakan

Lotta sa...

Vilka fina foton av en mäktig byggnad :)

Pysselfarmor sa...

Mycket intressant läsning för kortleks-Öberg känner säkert alla till :-) och även Esselte!

Jag skulle vilja vara student och bo där. Har du varit inne i huset någon gång?

Yvonne E sa...

Pysselfarmor: Nja, jo, jag har varit inne men det var i en kontorsdel där man inte såg så mycket av de gamla ljusa lokalerna....tyvärr...

Mona sa...

Fina foton på fina byggnader! Eskilstuna är en vacker stad.

Sofia sa...

Wow, snygg arkitektur och intressant läsning! Snygg detaljbild (den nedersta) också med firmamärket.

Sofia

Mona sa...

Jag älskar gamla industribyggnader. Vilka otroligt fina detaljer på fasaden och bokmärket högst upp är såå vackert.

Jah Hollis sa...

Vackert firmamärke!